Annons

Lika rätt är allas rätt

Den här veckan är det Växjö Pride, och som vi har längtat efter att få gå ett färgsprakande pridetåg. I år blir allt digitalt men veckan är precis lika viktig som tidigare år. Pride är lika mycket en folkfest för att fira allas rätt att vara vem hen är, leva det liv hen vill och älska vem hen vill, som en viktig plattform för debatt kring de utmaningar som återstår. Att fysiska manifestationer uteblir i år innebär inte att kraven på politiska reformer inte kvarstår.
Debatt • Publicerad 14 maj 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Alla människor ska ha rätten och friheten att uttrycka sin identitet, sexualitet och kärlek”, skriver debattskribenterna från Miljöpartiet.
”Alla människor ska ha rätten och friheten att uttrycka sin identitet, sexualitet och kärlek”, skriver debattskribenterna från Miljöpartiet.Foto: Johan Hultgren

Än i dag diskuteras frågan om transsexualitet och rätten till könsbekräftande vård, och just nu går debatten varm. Fortfarande, 2021, ifrågasätts människors egna vilja, upplevelser och verklighet. Vi vill dela upp könstillhörighetslagen så att den ena delen handlar om könsbekräftande vård och den andra om möjligheten att byta juridiskt kön. Att någon annan än du själv ska avgöra vilket juridiska kön du har, är en felaktig ordning.

Dessutom är köerna till könsbekräftande vård olidligt långa, vilket skapar både oro och ohälsa. Det är förändringar på gång kring vilka vårdinrättningar som ska få tillhandahålla denna typ av vård, men just nu är den viktigaste åtgärden att mer resurser sätts till så att fler kan få den hjälp de vill och behöver.

Annons

För de hbtqi-personer som lyckats fly hit undan ett land där deras existens eller kärleksrelation är förbjuden och ofta belagt med hårda straff så är det i dag näst intill omöjligt att få återförenas med sin kärlek.

Enligt den tillfälliga migrationslagstiftning som infördes 2016 så har vi nu krav på att personer som vill ansöka om familjeåterförening ska ha varit gifta eller levt i samboskap i hemlandet. Samtidigt som vi vet att det för många hbtqi-personer som flytt hit varit omöjligt och olagligt att gifta sig eller leva som sambo med den hen älskar i hemlandet.

Det här har varit en prioriterad fråga för Miljöpartiet i arbetet med att ta fram en ny migrationslagstiftning och i det förslag som regeringen nyligen presenterade så föreslår vi lättnader så att också hbtqi-personer ska få återförenas med sin kärlek. Det ska bli spännande att se vad nya högerblocket kommer tycka om det förslaget. Vad kommer liberalernas besked att tillsammans med M, SD och KD vilja stoppa regeringens migrationspolitiska förslag innebära för hbtqi-personer på flykt och deras möjlighet att familjeåterförenas.

Alla människor ska ha rätten och friheten att uttrycka sin identitet, sexualitet och kärlek. Från det viker vi aldrig.

Emma Hult, riksdagsledamot och hbtqi-politisk talesperson, Miljöpartiet de gröna

Magnus Folcker, ordförande i Miljöpartiet de gröna i Växjö

Jona Wåhlin, ordförande Grön Ungdom Kronoberg

Cheryl Jones Fur, språkrör Miljöpartiet de gröna i Kronoberg

Magnus P Wåhlin, partistyrelseledamot Miljöpartiet de gröna

”Det här har varit en prioriterad fråga för Miljöpartiet i arbetet med att ta fram en ny migrationslagstiftning och i det förslag som regeringen nyligen presenterade så föreslår vi lättnader så att också hbtqi-personer ska få återförenas med sin kärlek.”
Annons
Annons
Annons
Annons