Annons

Människors framtid planeras i domstolar

Jag har vid två tillfällen besökt en domstol. Första gången på 1970-talet, Kalmar tingsrätt. Det var ett studiebesök när jag pluggade samhällskunskap. Andra gången var på 1990-talet, Växjö tingsrätt.
Insändare • Publicerad 11 december 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I dag planeras människors framtid i domstolar. Framför allt rätten till personlig assistans”, skriver Yvonne Malmgren, före detta handläggare för LSS och generella handikappfrågor.
”I dag planeras människors framtid i domstolar. Framför allt rätten till personlig assistans”, skriver Yvonne Malmgren, före detta handläggare för LSS och generella handikappfrågor.Foto: JESSICA GOW / TT

Min son som då var 15 år blev vittne till en tragisk dödsolycka. Två bilar frontalkrockade. Jag var närvarande som vårdnadshavare tillsammans med min son som blev kallad som vittne av åklagare.

I dag planeras människors framtid i domstolar. Framför allt rätten till personlig assistans. För att kommun och stat bortser från mänskliga rättigheter. Ärenden prövas i domstolar (förvaltningsrätten) om människor ska få någon form av framtidstro. Det innebär praktiskt att vissa människor måste vända sig till domstolarna för en juridisk prövning och därefter (eventuellt) kunna flytta hemifrån. Det beror på domstolsbeslutet.

Annons

En makt som myndigheter har utövat under en längre tid. För att man vet att den enskilde inte har tillgång till ett batteri av jurister och experter.

Domstolarna har gjort ett dåligt arbete att värna om den enskildes rättigheter.

Utvecklingen i samhället är en skam i svensk välfärdspolitik.

Nu är det hög tid att visa respekt för mänskliga rättigheter!

Yvonne Malmgren, före detta handläggare för LSS och generella handikappfrågor

”En makt som myndigheter har utövat under en längre tid. För att man vet att den enskilde inte har tillgång till ett batteri av jurister och experter.”
Annons
Annons
Annons
Annons