GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker IOGT-NTO:s barnorganisation Junis hur många barn i familjer med missbruksproblem som får stöd av sin kommun under föregående år.
”Fler politiker behöver bidra till att utsatta barn upptäcks tidigt och får stöd”, skriver Ninnie Johansson, IOGT-NTO.
”Fler politiker behöver bidra till att utsatta barn upptäcks tidigt och får stöd”, skriver Ninnie Johansson, IOGT-NTO.
Foto: Martina Holmberg/TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Årets undersökning visar att endast 3 469 fick stöd under 2020. Samtidigt visar forskning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysningen att 320 000 barn i Sverige har drabbats negativt av en förälders drickande av alkohol under sin uppväxt. Det var alltså bara en procent av dessa barn som fick stöd.

Junis har undersökt stödet till barn i familjer med missbruksproblem sedan 2004. I nästan tjugo år har organisationen visat på att dessa barn inte nås av samhällets insatser och stöd de har rätt till. Detta trots att socialtjänstlagen är tydlig med att barn ska erbjudas stöd om en anhörig har ett missbruk.

Politiker, socialtjänsten och ideella i länet var inbjudna till en digital föreläsning kring rapporten – Med makt kommer ansvar – som handlade om länets kommuners stöd till de barn som växer upp i missbruksfamiljer. Föreläsare var Mona Örjes, förbundsordförande för Junis. Tingsryd, Ljungby, Alvesta och Växjö var representerade plus Region Kronoberg. Alla var ense om att samarbetet mellan kommuner och regionen bör utvecklas trots att allvaret i stödåtgärderna har medvetet ökats.

Det måste finnas tillräcklig kunskap samt strukturer och rutiner som gör att vuxna kan upptäcka och agera när de ser att ett barn far illa. Politiker har ett stort ansvar för detta. Det bekräftar även kommunerna i enkäten när de lyfter fram att fler barn kan nås av stöd om beslutsfattare ger högre prioritet och mer ekonomiska resurser.

Mycket gott arbete görs för barn i familjer med missbruksproblem, men maskorna i skyddsnätet är för stora när 99 procent av barnen inte nås av stödinsatserna.

Med makt kommer ansvar. Fler politiker behöver bidra till att utsatta barn upptäcks tidigt och får stöd.

Det är barnens rättighet och vuxnas skyldighet.

En som gillar politiskt samarbete, Ninnie Johansson, IOGT-NTO

"Mycket gott arbete görs för barn i familjer med missbruksproblem, men maskorna i skyddsnätet är för stora när 99 procent av barnen inte nås av stödinsatserna."

Läs mer