Annons

Ni får ta emot en överbeläggning till...

Överbeläggningarna på Växjös lasarett är ständiga och är aldrig tillfälliga som en överbeläggning ska vara.
Debatt • Publicerad 12 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När ska sjukhusledningen och det politiska styret i Region Kronoberg se och förstå vad vi på golvet ser och upplever varje dag? Den frågan ställer Adam Karlsson, undersköterska Akutmottagningen Växjö.
När ska sjukhusledningen och det politiska styret i Region Kronoberg se och förstå vad vi på golvet ser och upplever varje dag? Den frågan ställer Adam Karlsson, undersköterska Akutmottagningen Växjö.Foto: Gunnar Ask

En överbeläggning kan vara två, tre, fyra på varje avdelning. Överbeläggningar är patienter som personalen på avdelningen egentligen inte är bemannade för att vårda och måste därav slita ännu hårdare.

Att ha ansvar för fler patienter än vad du har möjlighet till rimmar i allas öron som patientosäkert, mycket stressande och ohållbart för samtliga drabbade men... inte i sjukhusledningens, eller?

Annons

Det är genant och det skapar en klump i magen av att behöva tala om för en patient på akutmottagningen att hen kommer att läggas i exempelvis ett dagrum, duschrum och så vidare, eller i korridoren där de kommer ha patienter, anhöriga och personal som springer fram och tillbaks förbi en, och den aktuella avdelningen kanske inte ens brukar behandla den typen av skada eller sjukdom de är till för på just den avdelningen.

I takt med att vårdplatserna blir färre har det sedan sommarens start inte varit någon ovanlig företeelse att patienter som är i behov av inneliggande vård på vårdavdelning blivit kvar på akutmottagningen.

När dagspasset startar kan de ansvariga teamet ha flertalet överliggare som ska ha hjälp med morgonbestyret.

De ansvariga sjuksköterskorna och undersköterskorna får då dela ut mediciner som de sedan tidigare har på sin läkemedelslista, mediciner som inte ens finns på en akutmottagning utan måste hämtas någon annanstans, lika så måltider, hjälpa till vid eventuella omvårdnadssituationer och inte minst ronda patienterna tillsammans med läkare som vanligtvis görs på avdelning.

Utöver detta arbete ska vi på akutmottagningen ta emot ett mycket stort antal skadade och sjuka patienter som söker vård akut. Det är en hög arbetsbelastning redan som det är att göra det.

För mig blir regionvalet det enklaste valet jag gjort hittills med dessa år bakom mig inom akutsjukvården tillsammans med mina hårt arbetande kollegor.

Det är uppenbart att det nuvarande politiska styret tillsammans med sjukhusledningen inte reder ut situationen på Växjö lasarett och den rådande personalflykten som orsakar denna vårdplatsbrist.

När ska sjukhusledningen och det politiska styret i Region Kronoberg se och förstå vad vi på golvet ser och upplever varje dag?

Vad krävs för att Region Kronoberg ska ta hand om sin personal för att behålla kompetens och personal för att kunna hålla vårdplatser öppna?

När ska överbeläggningen bli en tillfällig och ovanlig företeelse?

Annons

Adam Karlsson, undersköterska Akutmottagningen Växjö

Adam Karlsson, undersköterska på akutmottagningen i Växjö.
Adam Karlsson, undersköterska på akutmottagningen i Växjö.Foto: Lena Gunnarsson
”Det är uppenbart att det nuvarande politiska styret tillsammans med sjukhusledningen inte reder ut situationen på Växjö lasarett och den rådande personalflykten som orsakar denna vårdplatsbrist.”
Annons
Annons
Annons
Annons