GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nyckeln till frihet går genom liberalism

Debattartikel av Gunnar Nordmark (L) och Carl Otto Engberg.
Publicerad 31 juli 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: MATHILDA AHLBERG

Nyckeln till frihet är temat för årets Stockholm Pride. Pridefestivaler är ett tillfälle att hylla kärleken, att stå upp för allas lika värde och att lyfta allas rätt att vara sig själva och älska den de vill. Sverige ska vara ett land där friheten att bestämma över sin egen kropp och sexualitet gäller alla. Kampen för hbtqi-rättigheter måste därför föras året runt och i hela landet.

Liberaler har slagits för hbtqi-rättigheter i över 80 år. 1944 drev den liberale justitieministern Thorwald Bergquist igenom en avkriminalisering av homosexualitet. För första gången riskerade inte homosexuella fängelsestraff. 1979 friskförklarade Barbro Westerholm homosexuella. Och sedan dess har reformerna varit många.

Liberalerna har varit starkt pådrivande och Liberalernas stöd till hbtqi-samhället har varit helt avgörande för den positiva utvecklingen.

I en del europeiska länder möter den positiva utvecklingen nu starkt motstånd. Försämringarna är mycket oroande. Hbtqi-personer görs till måltavla i rysk, polsk, ungersk och nu senast i tjeckisk agitation. I Ungern jämställer regeringen homosexualitet med pedofili och information om homosexualitet förbjuds. Fördömandena från flera av världens ledare har varit starka men från den svenska regeringen har det varit alltför tyst.

I Sverige har mycket blivit bättre men det finns mer att göra, dels för att förbättra villkoren för hbtqi-personer men likaså för att bekämpa homofobi, hat och hot.

Även här i Kronoberg kan mer göras för att förbättra hbtqi-personers vardag. I förskolan och i skolan grundläggs normer som nästa generation bär med sig. Därför behövs mer hbtqi-kompetens inom förskola och skola.

Alldeles för ofta händer det att bristande kunskap gör att hbtqi-personer blir osynliggjorda eller får sämre bemötande, även inom vården. Därför behöver fler läkare, sjuksköterskor och annan personal inom vården också hbtqi-kompetens.

Liberaler har alltid stått längst fram när det gäller att strida för hbtqi-rättigheter och det kommer vi att fortsätta med. Mer liberalism är nyckeln till frihet.

Gunnar Nordmark (L)

Förbundsordförande, Liberalerna i Kronoberg

Carl Otto Engberg

Förbundsordförande, HBT-liberaler

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.