GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Om vi inte säger ifrån håller vi med

Vi lever i en demokrati. Alla får uttrycka sig och säga sina åsikter och självklart är det inte alltid vi är överens. Det är precis som det ska vara i en demokrati. Det finns dock gränser för vad man får uttrycka och det är hög tid att säga ifrån.
”Det är viktigt att vi alla säger ifrån när rasistiska uttryck tar över det fria och demokratiska utrymmet”, skriver Malin Lauber (S) tillsammans med Anette Nerlie Anderberg (S) och Cecilia Lundin Danielsson (S).
”Det är viktigt att vi alla säger ifrån när rasistiska uttryck tar över det fria och demokratiska utrymmet”, skriver Malin Lauber (S) tillsammans med Anette Nerlie Anderberg (S) och Cecilia Lundin Danielsson (S).
Foto: Urban Nilsson
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Rasism får fäste på skolor i Växjö kommun och starka krafter vill skapa oro och rädsla. Nazistflaggor, hakkors och glåpord är exempel på vad skolbarn kan mötas av på morgonen. Rasistiska uttryck på jobbet svider. Hemma vid köksbordet gror vardagsrasismen. Folkvalda säger att människor från andra länder är missanpassade. Då känns avgrunden nära.

När förtroendevalda använder sin makt till att obstruera och kränka andra ledamöter och invånare i demokratiska organ är det extra allvarligt. Då sprids oro men även sammanhållning och kämparglöd. Det är viktigt att vi alla säger ifrån när rasistiska uttryck tar över det fria och demokratiska utrymmet. Det räcker inte att några säger ifrån medan andra tittar bort. Vi folkvalda har ett extra stort ansvar.

Under kommunfullmäktige nyligen var stämningen mycket obehaglig och Socialdemokraterna var tydliga. Vi accepterar inte att varken våra ledamöter eller andra invånare utsätts för kränkande uttryck. Vår gruppledare sade ifrån och det är vi stolta över.

När tar du ta ställning? Är det när du själv eller ditt barn kränks? Är det när rädslan tar över och vanmakten blir din djupaste oro? Kanske är det nu? För om inte nu, när? Om inte du, vem?

Rasismen är på riktigt. Den är inte längre något undanskymt som några enstaka människor sysslar med. Den finns mitt ibland oss, och vi kan inte värja oss. Om vi inte säger ifrån håller vi med. Vi har alla ett stort ansvar att motverka detta, för i slutändan är det du och jag. Vi.

Vi behöver alla stå upp för de demokratiska värden vi en gång valt ska gälla. Det är som bekant ”inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad” som är ”den yttersta tragedin” (Martin Luther King)

.

Du avgör Sveriges och Växjös framtid 2022.

Malin Lauber (S)

Anette Nerlie Anderberg (S)

Cecilia Lundin Danielsson (S)

"Rasismen är på riktigt. Den är inte längre något undanskymt som några enstaka människor sysslar med. Den finns mitt ibland oss, och vi kan inte värja oss."

Läs mer