Annons

Öppen och välkomnande kyrka i Älmhult

Det är dags att välja i kyrkovalet. Det är ett val som på många sätt är viktigt i en tid av ökande psykisk ohälsa, otrygghet och kriser i samhället. Speciellt viktigt i ett samhälle där psykisk ohälsa ökar, särskilt bland unga, och där ofrivillig ensamhet växer, är kyrkans uppdrag att möta upp i själavård och diakoni.
Debatt • Publicerad 18 september 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Michael Öberg (MP).
Michael Öberg (MP).Foto: Lisa Dahlgren

För många betyder kontakten med Svenska kyrkan ett andningsrum och tid för reflektion. Kyrkan ska vara ett rum för frid och stillhet. Det ska finnas plats som ger sinnesro och lugn, oavsett det är i kyrkorummet eller i en naturskön kyrkogårdsmiljö. Så är det för mig. Därför blir valet på söndag extra viktigt.

Jag vill ha en demokratisk, öppen och inkluderande kyrka. En kyrka som står öppen för alla. En kyrka som engagerar sig i miljö-, rättvise- och jämlikhetsfrågor. En kyrka som förknippas starkt med medmänsklighet och mångfaldsfrågor. För mig är det därför viktigt att hålla borta främlingsfientlighet, rasism och konservativa krafter från kyrkan.

Annons

Jag vill se en kyrka som kan utvecklas i takt med samhället och agenda 2030-målen. Målen om biologisk mångfald är viktigt då kyrkan äger skog och mark. Älmhults församling har stora möjligheter att t ex utveckla nya kyrkogården i Norregård till en mångfaldspark i takt med att kyrkogården tas i bruk. Det finns mängder med insatser som kan göras på kyrkogård och annan mark, för att vårda skapelsen klimatsmart och hållbart.

Naturen är läkande och viktig för människors hälsa, den erbjuder bland annat rekreation och avkoppling, samt en andlig känsla av att vara mitt i skapelsen.

Därför ska kyrkan och Älmhults församling utvecklas i solidaritet med natur och kommande generationer. I den kristna tron finns tydliga kopplingar till förvaltarskap och ett solidariskt förhållningssätt till moder jord. ”Vi är inte skapelsens herrar – vi är dess tjänare.” Förvaltarskapet behöver utvecklas i den andan. Växjö stift och Älmhults församling, ska genom sitt sätt att uppträda och verka i samhället gå före och bidra till den hållbara samhällsutvecklingen.

Michael Öberg, Älmhult

De Gröna, Svenska Kyrkan

Annons
Annons
Annons
Annons