Annons

Region Kronoberg har kört rejält i diket

Nu är det uppenbart för alla förnuftiga kronobergare att Region Kronoberg kört rejält i diket när det gäller nya lasarettet i Räppe. Den vingliga färden har pågått i flera år. Vi som följt debatten är inte överraskade. Dikeskörningen var helt förutsägbar med en överoptimistisk förare.
Debatt • Publicerad 1 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Arkivbild

Räppealternativet är ett huvudlöst högriskprojekt som saknar motstycke i landstinget/regionens 160-åriga historia. Regionen saknar i stort sett eget kapital.

Jag har skrivit flera insändare. Den första redan 2019-06-18 under rubriken ”Nytt sjukhus på lösa boliner” där jag kritiserade den undermåliga förstudien. Det är denna undermåliga produkt som satte i gång hela karusellen. Underlagen som presenterades i form av kalkyler med mera var helt verklighetsfrämmande och anpassade för att Räppealternativet skulle framstå som det bästa och mest lönsamma. Man jämförde dessutom äpplen med päron. Man använde traditionella tjuvknep för att genomdriva ett klart olönsamt projekt. Man tog inte hänsyn till statens och Växjö kommuns helt onödiga miljardinvesteringar i Räppe. Man uppskattade utgifterna för att bygga i Räppe till 4,9 miljarder, nu över 10 miljarder.

Annons

I förstudien utgick regionen från att man trots en dålig ekonomi kunde låna till låga 1,6 procent ränta fram till år 2050. Jag har i tidigare insändare skrivit ”att den som tror på det tror nog också på den skäggprydde mannen som dyker upp den 24 december.” Facit har vi redan fått. Jag skrev medvetet fränt om jultomten för att väcka 61 sovande fullmäktigeledamöter. De flesta sov dock djupt vidare utan att reagera på de helt orimliga och de verklighetsfrämmande antaganden som gjorts i förstudien. Några liberaler och vänsterpartister öppnade ögonen under kortare perioder. All heder åt dem!

För att minska de externa lånen använder man mångmiljardbelopp av avsatta medel till personalens framtida pensioner. I kalkylerna betraktar man dessa medel som gratispengar. Man har inte nämnt med ett ord om gratispengarna i utredningsmaterialet. Det är på en direkt fråga till regiondirektör Martin Myrkog från mig som jag avslöjat att man använder noll (0) procent kalkylränta på personalens pensionsmedel. Obegripligt för en ekonom. Tidigare år har avsatta pensionsmedel gett en årlig avkastning med cirka 7 procent.

Idag har regionen insett att man måste använda 4 procent låneränta i kalkylerna. Det är 150 procent högre räntekostnader varje år än den undermåliga förstudiens beräkningar. För att det hela ska gå ihop måste man nu börja manipulera med övriga siffror på känt manér. Vi kanske inte behöver något parkeringshus i Räppe med mera, säger Mikael Johansson.

Nuvarande lasarett (CLV) har ett centralt och helt optimalt läge. Alla tåg och bussar stannar vid Resecentrum några stenkast från CLV. Nästan 50 procent av personalen går eller cyklar till jobbet. På CLV finns redan all infrastruktur på plats och dessutom många fina byggnader som används för sjukvård. Att riva fungerande byggnader är ekonomiskt slöseri. Nu har det dessutom gått prestige i lasarettsbygget. Inga sakliga argument tycks bita på de som bestämt sig för att bygga nytt i Räppe.

Vi ”helt utomstående, självutnämnda förståsigpåare och pensionärer” vet att prestige och dårskap ofta går hand i hand. Räppealternativet är ett dyrt högriskprojekt som borde hamnat i papperskorgen redan under förstudien. Det borde alla ledamöter i fullmäktige numera inse! Det är lätt att förstå att det blir betydligt billigare och mer pengar över till sjukvård om man bygger nytt på CLV och kan använda flera fina befintliga byggnader.

Marcus Thuresson, Växjö

pensionerad skattedirektör

”Räppealternativet är ett dyrt högriskprojekt som borde hamnat i papperskorgen redan under förstudien. Det borde alla ledamöter i fullmäktige numera inse!”
Annons
Annons
Annons
Annons