Annons

Region Kronoberg väljer att bortprioritera en del av specialistvården för kvinnor

Det sägs att under 2030 ska ett nytt akutsjukhus i Växjö stå klart. Enligt Region Kronoberg och ansvariga politiker är detta en storsatsning på vården i Kronoberg. Något som Region Kronoberg dock har glömt att informera sina medborgare om är att det inte längre ska finnas en gynekologisk avdelning på det nya sjukhuset.
Debatt • Publicerad 11 januari 2023 • Uppdaterad 12 januari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Region Kronoberg har glömt att informera sina medborgare om är att det inte längre ska finnas en gynekologisk avdelning på det nya sjukhuset, skriver artikelförfattarna.
Region Kronoberg har glömt att informera sina medborgare om är att det inte längre ska finnas en gynekologisk avdelning på det nya sjukhuset, skriver artikelförfattarna.Foto: isabell Höjman/TT

I dag finns Gynavdelning 8 på Växjö Lasarett som är en specialistavdelning för kvinnor. På avdelningen bedriver vi som arbetar där såväl avdelningsarbete som akutmottagning på både kvällar, nätter och helger. På Gynavdelning 8 vårdas patienter med någon form av gynekologiska besvär. För att ge exempel vårdas bland annat patienter med svår endometrios, kvinnor som avbryter en graviditet, kvinnor som fått missfall, blivit utsatta för någon form av sexualbrott, fått en akut vaginal blödning, är behov av operation eller har någon form av gynekologisk cancer. På avdelningen får dessa patienter möta undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som är specialiserade och har erfarenhet inom det specifika området.

I den spektakulära satsningen på det nya sjukhuset som det talas så gott om har Region Kronoberg valt att prioritera bort denna verksamhet. Den bortprioriteras och det har kronobergarna rätt att få veta. Politikerna och Region Kronoberg har ansett att det inte längre ska finnas någon gynekologisk avdelning eller akutmottagning jourtid. Det innebär att specialiserad vård för patienter med gynekologiska besvär delvis försvinner. Det är precis den här typen av nedskärningar som gör att man ställer sig frågan huruvida vi är på väg tillbaka i tiden. Var det inte framåt vi ville? Att maktutövarna i Region Kronoberg väljer att bortprioritera specialistvård för kvinnor år 2023 är för oss som arbetar här fullkomligt orimligt.

Annons

Vad händer då med alla patienter som tidigare vårdats på Gynavdelning 8? I dagsläget finns inga beslut om var de kommer att vårdas. Inte heller var de gynekologiska patienter som söker jourtid hamnar. Men antaganden kan göras. I stället för en specialiserad vård kommer troligtvis dessa patienter att slussas ut till olika vårdinsatser. Kvinnor som har diagnostiserats med gynekologisk cancer kommer antagligen vårdas på olika kliniker beroende på vilket besvär de söker för. Detta kommer enligt vår mening utmynna i betydligt sämre förutsättningar för en god vård. Patienter som väljer eller tvingas att avbryta sin graviditet kommer troligtvis att behöva vårdas på gynekologiska mottagningen eller förlossningen. Det förstnämnda kan låta rimligt men att någon som gör ett ofrivilligt avbrytande ska behöva vårdas på förlossningen, som redan är högt belastad, är enligt oss högst anmärkningsvärt.

Stora akutens väntrum kommer högst sannolikt de som utsatts för någon form av sexuellt brott, fått kraftig vaginal blödning eller missfall att hänvisas till. Jämfört med hur det är idag, då dessa patienter kan komma direkt till Gynekologiska akuten och bli bemötta av personal som har stor kunskap inom området. Det har nog inte gått någon obemärkt förbi att det redan nu är hög belastning på den stora akutmottagningen. Den redan nu försämrade patientsäkerheten kommer snarare att stjälpas med ytterligare en patientgrupp.

Genom att stänga ner en specialistavdelning anser vi att ni, våra folkvalda politiker och högt uppsatta, väljer bort patientsäkerheten och sänker kvaliteten på vården. Till er beslutsfattare på kontoret – tycker ni att ni har lyckats?

Från undersköterskor, sjuksköterskor och läkare på Gynavdelning 8

Annons
Annons
Annons
Annons