Annons

Regionvalet – det viktigaste valet?

Många valundersökningar visar att väljarna anser att sjukvården är den viktigaste valfrågan, men få vet vad som skiljer partierna åt. Här vill vi beskriva några av Vänsterpartiets viktigaste frågor i regionvalet så att du kan göra ett bra val.
Debatt • Publicerad 10 september 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På akuterna och förlossningen, som är bland de mest trängda i dag, vill Vänsterpartiet erbjuda 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön.
På akuterna och förlossningen, som är bland de mest trängda i dag, vill Vänsterpartiet erbjuda 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön.Foto: Ingemar Kroon, Smålandsposten

För vården är självklart personalen allra viktigast, och här måste vi konkurrera med andra regioner, kommuner, hyrbolag med mera för att kunna rekrytera och behålla personal. Då handlar det om att erbjuda bra lön, kompetensutveckling, rimlig arbetsbelastning, återinföra ob-tillägget för Kommunals medlemmar med mera. På akuterna och förlossningen, som är bland de mest trängda i dag, vill vi erbjuda 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Detta för att personalen ska orka med sitt arbete, men också för att få behålla och lättare rekrytera.

Men vi vill också göra personalen mer delaktig och öka deras inflytande, på bekostnad av detalj- och toppstyrning samt minska administrationen! Vi är övertygade om att detta kommer att förbättra vården och öka arbetsglädjen.

Annons

Vårdcentralerna är kronobergarnas viktigaste vårdgivare och här behövs en stabil läkarkår som kan lära känna sina patienter. Då måste vi arbeta för att uppfylla Socialstyrelsens rekommendationer om att varje läkare ska ha max 1100 listade invånare. På riksnivå vill vi ta bort vårdapparna som dränerar vårdcentralerna på pengar, men i liten omfattning avlastar vården.

Det nya sjukhuset i Växjö oroar oss mycket – hur mycket kommer det slutligen att kosta, kommer det att finnas pengar till personal eller får vi bara ett fint hus? Ett definitivt beslut om nytt sjukhus i Räppe ska tas innan fas 2 påbörjas. "Bättre att stämma i bäcken än i ån" – därför röstar vänsterpartiets ledamöter nej till nytt sjukhus i Räppe när Fas 2 ska beslutas.

Kollektivtrafiken är också viktig för Vänsterpartiet – det handlar om klimat och landsbygd, men också om människors livskvalitet. Genom ett billigt årskort får vi fler att åka kollektivt, särskilt nu när bensinen har blivit så dyr. Ett seniorkort för pensionärer minskar pensionärers ensamhet och sommarlovskort för ungdomar ökar jämlikheten – alla barn kan göra resor och utflykter för att träffa vänner och upptäcka länet. Vi vill fylla bussar och tåg med glada kronobergare!

Regionens kulturverksamhet och kulturstöd ger oss alla möjlighet att ta del av kulturlivet och bevara vårt kulturarv. Det är viktigt för att vi ska trivas och för att människor ska vilja flytta hit!

För Vänsterpartiets regiongrupp gm

Kerstin Wiréhn

Eva-Britt Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons