Annons

Replik: ”Även eldsjälar måste leva efter de regler och förutsättningar som gäller”

Förvaltningschefen för Kultur och Fritid svarar på insändaren om Växjö Fältrittklubb. ”Självklart har killar och tjejer samma rättigheter!”, skriver han.
Debatt • Publicerad 19 februari 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Abena Arena.
Abena Arena.Foto: Lennart Ernstsson

Växjö Kommun är en fantastisk stad med ett imponerande föreningsliv. Vi har bredd och vi har spets i ett stort antal idrotter. Många andra kommuner tittar avundsjukt på våra förutsättningar och senast förra veckan fick vi en utmärkelse som Sveriges näst bästa breddidrottskommun. I motivationen till detta nämndes bland annat att vi har satsat extra mycket på ridsporten. De senaste åren finns det faktiskt ingen idrott som har fått lika mycket riktat stöd och bidrag som ridsporten.

I våra regler och rutiner för stöd till barn- och ungdomsidrott gör vi självklart inte någon skillnad på killar och tjejer. Vi skiljer inte heller på olika idrotter. Samma regler och stödformer gäller för alla.

Annons

I den pågående diskussionen om byggprojektet i Bergunda vill jag tydligt framföra att det aldrig har funnit något lånelöfte på 55 miljoner kronor som det påståtts från olika håll. Förutsättningarna för ett sådant lån fanns inte. Villkoren för ett lån kunde helt enkelt inte uppfyllas.

”Ideella ledare och eldsjälar är det som gör skillnad och skapar framgång.”
Tomas Ekelius.
Tomas Ekelius.Foto: Calle Rydqvist

Att jämföra projektet i Bergunda med Arenastaden är inte helt rättvisande. På Värendsvallen fanns ett antal kommunalt ägda anläggningar med ett stort behov av uppdatering. Istället för att kommunen skulle stå för denna investering genomfördes detta av föreningsägda fastighetsbolag. Samtidigt tillfördes anläggningar för nya användningsområden. Väl genomarbetade kalkyler, många ideella timmar, och en realistisk ambitionsnivå har säkrat bra lokaler, stora idrottsliga framgångar och verksamheter som över tid betalar tillbaka sina lån.

Vi har fantastiska anläggningar i Växjö. Men det är inte det viktigaste. Ideella ledare och eldsjälar är det som gör skillnad och skapar framgång. Det gäller i kiosker, styrelserum, omklädningsrum, i biljettluckan mm. Men även ideella ledare och eldsjälar måste leva efter de regler och förutsättningar som gäller. Detta borde vara självklart!

Thomas Ekelius

Förvaltningschef för Kultur och Fritid

Läs mer inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons