Annons

Replik: ”Fritidsbanken kommer att öppnas i Växjö”

Sverigedemokraterna har fått en del saker om bakfoten, skriver S, V och MP:s representanter i kultur och fritidsnämnden.
Debatt • Publicerad 22 juli 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debatten om fritidsbank fortsätter.Foto: Thomas Johansson/TT

Sverigedemokraterna oroar sig över att Fritidsbanken ännu inte har öppnat i Växjö kommun. Vi vill bara påminna Sverigedemokraterna om att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, bara har styrt kommunen i ett halvår. Under den korta tid har vi fattat beslut om att införa en Fritidsbank, vilket också var ett vallöfte, och det arbetet pågår nu. Att starta upp en helt ny verksamhet är inget man gör under en eftermiddag utan arbetet måste få ta tid, eftersom vi är väldigt måna om att det blir rätt och riktigt.

Under våren har kultur- och fritidsförvaltningen arbetat med att titta på andra kommuner som också har startat en fritidsbank enligt konceptet Fritidsbank. Vi tar del av deras positiva erfarenheter och behöver inte upprepa eventuella misstag.

Annons

Just nu pågår rekrytering av en verksamhetsledare och kommunens lokalförsörjningsgrupp håller just nu på att leta efter en lämplig lokal. Lokalen är A och O för att Fritidsbanken ska lyckas, därför är vi väldigt måna om att det bli den bästa lokalen.

Martina Forsberg (S), ordförande i kultur och fritidsnämnden, skriver en repik tillsammans med Frida Sandstedt (V) och Isak Folcker (MP).Foto: Arkiv

Sverigedemokraterna har fått en del saker om bakfoten, eller så väljer de medvetet att missförstå. För ett par veckor sedan genomförde ett par ungdomar en undersökning där de frågade kommuninvånarna om vad de tycker om en fritidsbank, hur stor efterfrågan är och i vilken lokal de önskar att verksamheten ska verka. Detta var ett projekt inom feriejobbsgarantin och inget som slöade ner processen. Snarare tvärtom, deras undersökning gav bra input till den planerade verksamheten. Vi vill rikta ett stort tack till de ungdomar som genomförde undersökningen.

Och nej, det kommer inte belasta föreningslivet negativt att fler barn och vuxna får möjlighet att testa på friluftsliv och olika fritidsaktiviteter.

Fritidsbanken kommer att öppnas i Växjö kommun. Det kommer att gynna alla!

Martina Forsberg ( S) ordförande Kultur och fritidsnämnden

Frida Sandstedt (V) första vice ordförande Kultur och fritidsnämnden

Isak Folcker (MP) Ledamot Kultur och fritidsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons