Annons

Replik: ”Har Moderaterna ändrat sig om landsbygdsrådet?”

Centerpartiets Tina Sturesson slår i från sig Bo Franks (M) kritik om bland annat landsbygdsrådet, som Frank menar är politisk kosmetika.
Debatt • Publicerad 23 november 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tina Sturesson (C).
Tina Sturesson (C).Foto: Elvedin Basic

Bo Frank går i en debattartikel den 17/11 till angrepp mot Centerpartiet och att Växjö kommun nu beslutat om att inrätta ett landsbygdsråd. Det är ett av våra vallöften som infrias och uppdraget blir att utveckla landsbygden, det ska bli mer attraktivt att leva, bo och verka i hela Växjö kommun.

Centerpartiet har alltid kämpat för att stärka landsbygden och säkerställa att alla delar av kommunen utvecklas. Det är viktigt att kommunen ökar dialogen med boende, föreningar, näringsliv och andra intressenter på landsbygden i Växjö kommun och Centerpartiet är övertygat om att ett sätt är att etablera ett landsbygdsråd.

Annons

Jag förstår inte Bo Franks ilska, uppdraget att inrätta ett landsbygdsråd finns ju också i den budget som M, L och KD presenterar. Har Moderaterna ändrat sig om landsbygdsrådet?

”Väljarna bestämmer och tyvärr fick inte den tidigare Alliansen det väljarstöd som behövdes för att bilda majoritet.”

På frågan om vilka partier som ska få representation så är det inte bestämt vilka det blir. Beslutet innebär att fyra politiker från styret och tre politiker från oppositionen ska väljas, detta utöver de sex ledamöter som landsbygdens föreningar utser.

Och så var det frågan om hur det gick i valet… Väljarna bestämmer och tyvärr fick inte den tidigare Alliansen det väljarstöd som behövdes för att bilda majoritet. Vi var tre partier som backade och som alla vet vill Centerpartiet inte ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande.

Centerpartiet inledde därför ett samarbete med Socialdemokraterna och vi har fått gehör för vår politik och kunnat påverka deras budget. Vi har nått framgångar både vad gäller frågan om införandet av landsbygdsråd och andra insatser för landsbygden, ett stärkt näringsliv och satsningar i välfärden.

Vi kommer inte att rösta för styrets budgetförslag. Dock ser vi tillräckligt mycket centerpolitik i budgeten för att släppa fram den genom att lägga ner våra röster när beslut fattas på tisdag i kommunfullmäktige.

Tina Sturesson (C), gruppledare

Tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons