Annons

Replik: ”Mängden kärnavfall ryms i en handfull bassänger”

Jon Malmqvist (KD) svarar miljöpartisten Lena Johanssons debattartikel om kärnkraften.
Debatt • Publicerad 18 februari 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mellanlagret för kärnbränsle, Centralt mellanlager för använt kärnbränsle, CLAB. Bilden är tagen när kronprinsessan Victoria besökte mellanlagret.
Mellanlagret för kärnbränsle, Centralt mellanlager för använt kärnbränsle, CLAB. Bilden är tagen när kronprinsessan Victoria besökte mellanlagret.Foto: Per Hammenvik

Miljöpartisten Lena Johansson har skrivit ett debattinlägg om kärnkraft och det finns ett behov att göra vissa kompletteringar och förtydliganden.

Energi- och näringsminister Ebba Busch arbetar dagligen med att försöka reparera de allvarliga revor i det svenska energisystemet som den tidigare regeringen nonchalerade. Kärnkraften kommer att vara en viktig del i detta arbete.

Annons

Lena Johansson ställer frågan om hur Tidöpartierna tänker lösa slutförvaret av kärnavfallet. Frågan är märklig eftersom den frågan är färdigutredd och platsen kommer att var en anläggning utanför Forsmarks kärnkraftverk. Faktum är att Miljöpartiet i regeringsställning förhalade detta beslut och först 2022 satte man ned foten trots att Strålsäkerhetsmyndigheten redan 2018 rekommenderade regeringen att ge tillstånd till SKB enligt kärntekniklagen.

”Man kan exempelvis hålla i kärnavfallet med ett par handskar redan efter några hundra år.”

Lena Johansson talar också om att en utbyggnad av kärnkraften leder till en massiv mängd avfall. Vad som är en ”massiv mängd” avfall är naturligtvis upp till den enskilde att bedöma men faktum är att den sammanlagda mängden kärnavfall som producerats de dryga 50 år vi haft kommersiell kärnkraft ryms i en handfull bassänger ungefär lika stora som en vanlig simbassäng.

De bland kärnkraftskritiker legendariska 100 000 åren nämns också. Det är riktigt att kärnavfallet ska förvaras i 100 000 år men radiotoxiteten minskar exponentiellt och man kan exempelvis hålla i kärnavfallet med ett par handskar redan efter några hundra år, enligt branschorganisationen Energiföretagen.

Avslutningsvis önskar jag att Miljöpartiet i Sverige skulle göra samma upplysningsresa som Miljöpartiet i Finland gjort. De har skalat bort alla överdrifter och är numera varma kärnkraftsvänner.

Jon Malmqvist, ordförande KD Kronoberg

Tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons