Annons

Replik: ”S avstår från att ta ansvar och avstå från att föra dialog”

Sverigedemokraternas Robert Fredriksson och Pernilla Wikelund svarar på Socialdemokraternas kritik utav regionstyret.
Debatt • Publicerad 20 februari 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Henrietta Modig Serrate (S) och Robert Olesen (S) (bilden) skrev tillsammans med  Magnus Carlberg (S) en debattartikel mot regionstyret. Nu svarar SD.
Henrietta Modig Serrate (S) och Robert Olesen (S) (bilden) skrev tillsammans med Magnus Carlberg (S) en debattartikel mot regionstyret. Nu svarar SD.

Går vi tillbaka och tittar på 2017 – före valet 2018 alltså – så ser vi att redan där gick hälso- och sjukvården back med mångmiljonbelopp. Redan där började hyrberoendet eskalera så nog är det hög tid för konkreta åtgärder. Inte bara i Kronoberg utan i hela Sverige.

Med det ökade ansvaret vi ser från regeringshåll efter valet 2022 och med den regionövergripande samverkan som Kronoberg varit med och drivit fram för att öka andelen anställd personal ökar förutsättningarna för framtiden. Vården i Sverige och Kronoberg ska bli bra igen. Avsaknaden av konkreta förslag lyfter ni som en stor brist och det i en insändare som inte nämner ett enda sådant från ert håll. Vi Sverigedemokrater upprepar gärna att vi är redo att förhandla och föra dialog om sakpolitik med samtliga av Region Kronbergs invalda partier.

Annons

Alla mandat i regionfullmäktige är framröstade av Kronobergare och har på så vis sitt absoluta berättigande. Detta medans ni Socialdemokrater hellre ser era politiska förslag falla än att informera oss om dem så vi hinner ta ställning innan beslut ska fattas. Utan dialog mellan oss förtroendevalda sviker vi våra väljare.

Ni är mycket riktigt det största partiet och tillsammans med Vänsterpartiet utgjorde ni det största blocket efter valet. Det var inte vi Sverigedemokrater som röstade fram ett Alliansstyre. Det var ni och vänstern som i en stund av klarsyn avstod från att rösta på ert eget alternativ att styra Region Kronoberg i en ekonomiskt och verksamhetsmässigt svår tid. Avstå från att ta ansvar och avstå från att föra dialog med samtliga partier i Kronoberg talar sitt tydliga språk. Men att därutöver avstå från att berätta vad ni erbjuder blir märkligt.

”Vi ser hellre personalförmåner än en konstant växande politisk organisation.”

Vi Sverigedemokrater har fått igenom semesteröppna vårdcentraler som kommer att förverkligas under innevarande mandatperiod vilket kommer att bidra till ökad tillgänglighet och kortare köer. Vi har fått igenom arbetsskor till personalen i vården och vi har konkreta förslag på hur vi ska minska den politiska kostnaden i Kronoberg med motsvarande kostnad. Vi ser hellre personalförmåner än en konstant växande politisk organisation. Vidare föreslår vi egenavgift på språktolk för de som bott flera år i Sverige. En minskning av skattemedel till kultur som riktar sig till vuxna personer som har möjlighet att betala för upplevelsen.

Så absolut finns det mycket vi kan göra för att säkerställa kärnverksamheten och dess tillgänglighet. Men det är inte lätt att tro på att ni ska få det gjort genom att först avstå från att styra Region Kronoberg och sen brista ut i klagosång. Vill ni ha förändring på riktigt så finns vi här.

Robert Fredriksson

Gruppledare Sverigedemokraterna Region Kronoberg.

Pernilla Wikelund

Vice gruppledare Sverigedemokraterna Region Kronoberg

Tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons