Annons

Replik: ”Tajma Sisic borde stå upp för civilisation och demokrati”

Varför försvarar Socialdemokraterna att bara den starkaste ska få göra sin röst hörd?, frågar Oliver Rosengren (M) i en replik till Tajma Sisic (S).
Publicerad 24 november 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oliver Rosengren (M) riksdagsledamot för Kronobergs län och Tajma Sisic, (S) politiker i Växjö.Foto: Foto och montage: Smålandsposten

Den civiliserade världen förenas av ideal som demokrati, upplysning, pluralism och personlig frihet. Civilisationen skiljer sig från barbariet genom att låta intellekt, diskussion och omröstning vara utgångspunkten för samhällets interaktion och beslutsfattande, inte våld, korruption eller överröstning. Civilisationen försvarar på så sätt särskilt de som har svårt att hävda sig i ett ”starkaste överlever”-samhälle.

Tajma Sisic, en av Växjös ledande socialdemokrater och toppkandidat till Europaparlamentet för Socialdemokraterna, menar att det är fel att kalla personer som använder våld och skrik för att ta ordet på ett öppet möte för ociviliserade. Jag var på mötet i Göteborg eftersom jag varit inbjuden att tala på Kvalitetsmässan och besökt Nationellt centrum för matematik. Efteråt pratade jag bland annat med en ung tjej som inte vågat ställa sin fråga och en äldre dam som beskrev hur hon knuffats åt sidan när en av gaphalsarna försökte gripa ordet. Åtta personer blev utförda av polis under stökiga former för att de avbröt mötet. Detta försvarar Tajma Sisic. Jag menar fortsatt att det är ociviliserat.

Annons

I Sverige räcker man upp handen och väntar på sin tur. Den med högst röst och minst respekt för andra människor ska inte få styra samtalet. Att socialdemokrater försvarar de som tar ordet, istället för att be om det, på ett möte mellan statsministern och vanliga människor är oroande. I Sverige gör vi upp med omröstning i riksdagen, föreningsmöten och kommunstyrelser. Inte med vrål och bråk på frågestunder, med gatstenar eller bilbränder på gator eller med anonyma hot på internet.

”Stötande, utöver ociviliserat och delvis potentiellt olagligt.”

Ociviliserat är en beskrivning, en annan kan vara olagligt. Att störa allmänna sammankomster med ”våldshandling eller oljud” (16 kap. 4 § brottsbalken) kan vara olagligt. Det sjöngs dessutom sånger som uppviglade till våldsamma upplopp, också det potentiellt olagligt, av personer med flaggor som pryddes med hammaren och skäran. Idolbilder på flygplanskapare syntes på banderoller. Slagord om folkmord på judar, som i andra länder betraktas som hets mot folkgrupp, ropades ut. Gruppen buade när statsministern fördömde Hamas terrordåd. Stötande, utöver ociviliserat och delvis potentiellt olagligt.

Döda barn i Gaza fyller nyheterna och sociala medier. Hamas håller fortfarande små barn gisslan. Det är fruktansvärt. Barn ska varken mördas i krig, kidnappas som gisslan eller tränas till barnsoldater. De ska få gå i skolan, leka och drömma om framtiden. Stöd till Israels rätt att försvara sig mot islamistisk terrorism innebär inte stöd till att barn dödas. Lika lite som att stöd till civila i Gaza inte borde kräva relativiserande av Hamas terror. Hade Hamas brytt sig om civila hade de släppt gisslan, lagt ned vapnen och gett upp. Krig väcker känslor. Det är både begripligt och rimligt.

Starka känslor, frustration och ilska ger dock inget frikort att bete sig hur som helst. Civilisation innebär att även om man blir arg så får man inte slåss, bränna bilar eller avbryta politiska möten. Civiliserade människor talar och resonerar, även om sådant som väcker starka känslor. Det är inte statsministern det är synd om, utan alla göteborgare som kom till mötet med civiliserat beteende och hindrades att ställa sina frågor av mobben som försvaras av Växjös socialdemokrater. Tajma Sisic borde stå upp för civilisation och demokrati, inte försvara gatans parlament där bråk och vrål avgör vem som får göra sin röst hörd. Jag förväntar mig en bättre demokratisk reflex från Socialdemokraterna framöver.

Oliver Rosengren (M), riksdagsledamot för Kronobergs län

Tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons