Annons

Replik: ”Vi vill slippa ett europeiskt Tidölag där de konservativa samarbetar med extremhögern”

Lennart Adell Kind (MP) och Magnus P Wahlin (MP) svarar Sverigedemokraterna som menade att Moderaterna går ”hand i hand med socialdemokrater och miljöextremister”.
Debatt • Publicerad 8 juni 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sverigedemokraternas Patrik Jönsson förfasar sig i Smålandsposten över att Moderaternas grupp i Europaparlamentet, det konservativa EPP, har valt att samarbeta med mitten; liberaler, gröna och socialdemokrater, “socialdemokrater och miljöextremister” som han kallar dem, istället för med högernationalistgruppen ECR som Sverigedemokraterna ingår i.

Det är en lite konstig ståndpunkt eftersom Sverigedemokraterna själva varit extremt dåliga på att samarbeta med den grupp de själva ingår i. Istället väljer man oftast att rösta med extremhögergruppen ID, där partier som franska Nationell samling (före detta Front National) och tyska Alternativ fur Deutschland är tongivande. Just Alternativ fur Deutschland är det parti som man oftast röstar lika som.

”Personligen är vi fullständigt övertygade om att vägen framåt för Sverige och Europa inte ligger i att samarbeta med partier som föredrar Putin framför demokrati.”
Annons

Anledningen till att man i Europaparlamentet har valt ett konstruktivt samarbete i mitten mellan de fyra partigrupper som tydligt står för demokrati är att de flesta länder i Europa ju har smärtsamma erfarenheter av nazism, fascism och kommunism, och att man inte vill ha något att göra med partier som är sprungna ur dessa ideologier.

Men lika viktigt är ju att fråga sig om det är verkligen är mer nationalism, mindre samarbete och stängda gränser som gör att vi kan klara av de jättelika utmaningar vi står inför; klimathotet, det militära hotet från Ryssland, konkurrensen från Kina inte minst när det gäller AI och den gränsöverskridande grova brottsligheten? Personligen är vi fullständigt övertygade om att vägen framåt för Sverige och Europa inte ligger i att samarbeta med partier som föredrar Putin framför demokrati. Vi hoppas därför att vi slipper ett europeiskt Tidölag där de konservativa samarbetar med extremhögern.

Lennart Adell Kind (MP), Växjö

Magnus P Wahlin (MP), Växjö

Europaparlamentskandidat

Annons
Annons
Annons
Annons