Annons

Samverkan är mer konstruktivt än splittring

Dags att få ordning på fusket i byggbranschen! Det skriver Morgan Nyberg och Johan Lindholm från vår fackliga motpart Byggnads inför årets avtalsrörelse.
Vi kan bara instämma.
Replik • Publicerad 1 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Representanter för
Representanter förFoto: Jessica Gow/TT

Byggföretagen har nolltolerans mot alla former av medvetet fusk. Vi har bland annat verkat för branschens eget identifikationssystem, ID06, för bättre kontroll över vem som befinner sig på arbetsplatserna. Vi står också bakom den politiska satsningen på A-krimcenter för att bekämpa arbetslivskriminalitet och trycker på för bättre informationsutbyten mellan till exempel Skatteverket och Migrationsverket.

Byggföretagen har de senaste åren haft ett gott samarbete med Byggnads gällande sund konkurrens. Även om Byggföretagen och Byggnads i enskilda fall kan vara oense om hur kollektivavtalet ska tolkas finns det ute på arbetsplatserna en gemensam syn över att lagar och regler ska följas. Därför beklagar Byggföretagen det uppskruvade tonläget från Byggnads ledning i Stockholm – och beskedet att facket hoppar av det gemensamma projektet Sund konkurrens och schyssta byggen.

Annons

Det är skillnad på byggare och byggare. Åtgärderna som vidtagits betyder inte att hela branschen är vaccinerad mot arbetslivskriminalitet. Men vi stolta över att Byggföretagens medlemmar vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Vi på arbetsgivarsidan har vant oss vid beskyllningar om att Byggföretagen inte gör vad vi kan för att stoppa fusket – inte minst veckorna innan avtalsrörelse. Därför önskar vi Byggnads välkomma tillbaka till sund konkurrens och schyssta byggen när agitationen spelat ut sin roll. Samverkan är alltid mer konstruktivt än splittring.

Therese Granstrand, bransch- och föreningsansvarig, Byggföretagen i Kronoberg

Claes Thunblad, nationell samordnare sund konkurrens, Byggföretagen

”Vi på arbetsgivarsidan har vant oss vid beskyllningar om att Byggföretagen inte gör vad vi kan för att stoppa fusket – inte minst veckorna innan avtalsrörelse.”
Annons
Annons
Annons
Annons