Annons

Satsa på den plats där Växjös simhall ligger i dag

Jag har svårt att förstå kommunens ställningstagande när det gäller bygget av ny simhall. Jag hoppas att det blir ett beslut som är förankrat hos en majoritet av kommunens invånare.
Insändare • Publicerad 1 april 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lars-Olof Hallberg gillar simhallens läge vid Växjösjön.
Lars-Olof Hallberg gillar simhallens läge vid Växjösjön.Foto: Lena Gunnarsson

Vi som motionssimmar sedan många år tillbaka i dagens simhall tycker att en renovering av dagens simhall, alternativt en helt ny simhall på samma plats, som dagens simhall är bästa alternativet. Skälet till detta är:

Platsen är bra, man kommer lätt dit till fots, med cykel, med buss eller bil. Ja även med tåg, det är bara en kort promenad från Växjö station till simhallen.

Annons

Det går bra att parkera där, det finns en fungerande parkeringsplats. Länstrafikens bussar stannar där och det är enkelt att promenera dit.

Platsen har en fantastisk utsikt ut över Växjösjön, det är i princip omöjligt att hitta en lika vacker tomt någon annan stans i Växjö. Nu när Anders Öhman vill bidra till att det byggs en ny simhall på samma plats (beredd att sälja den tomt han äger och som gränsar till Växjö simhall, söder ut). Då blir det tillräckligt med utrymme att bygga en ny simhall samtidigt som man har viss verksamhet igång i den gamla.

Växjö Simhall är en vacker byggnad. Ett faktum som flera andra lyft fram i insändare tidigare. Dagens simhall bör man bevara, alternativt bygga en ny simhall i snarlik stil. Det är en byggnad som passar in jättefint vid sjön och som pryder sin plats när man ser den från andra sidan sjön (från Centrallasarettet). Det är inte sekundärt hur framtidens simhall i Växjö ser ut!

Att bygga på tomten vid Väktarvägen, bredvid Holmgrens Bil, är mycket sämre. Då tappar man helt den vackra utsikten och närheten till en av Växjös insjöar. I stället blir man inklämd på ett industriområde, mellan järnvägen och den stora infarten till Växjö (väg 23 mellan Alvesta och Växjö). Det är bara att åka dit och titta så inser man att denna plats absolut inte passar att lägga en simhall på.

Att bygga en ny simhall på nuvarande plats vid Växjösjön anser Växjö kommun blir för dyrt. Jag hoppas verkligen att Socialdemokraternas krav vinner gehör och att simhallen blir kvar på nuvarande plats. Om Växjö kommun satsat på ett modernt, men inte lyxigt, kommunhus på egen tomt hade man sparat miljontals kronor. Pengar till att bygga ny simhall.

Själv skulle jag gärna se att dagens simhall kompletterades med ett litet kallbadhus med tillhörande bastu. En brygga som löper från simhallen rakt ut i sjön och där folk hela året kan bada bastu med efterföljande dopp i Växjösjön. Numera har sjön bra vattenkvalitet att det går utmärkt att bada i sjön. Låt oss utnyttja detta!

Det gick bra att satsa drygt 800 miljoner kronor på ett nytt kommunhus i Växjö. Detta trots att färre och färre kommuninvånare har anledning att besöka kommunhuset numera. I vårt moderna samhälle sköts det mesta på webben. I annat fall kan man lyfta telefonluren och ringa dit.

Släpp prestige och satsa på en modern simhall i Växjö på nuvarande plats vid Växjösjön. Själv har jag badat cirka 3 000 gånger Växjö simhall sedan den byggdes och är medlem i Växjö Sportdykarklubb.

Lars-Olof Hallberg

Annons
Annons
Annons
Annons