Annons

SD i debatt: Flagga för internationella mansdagen

SD:s ledamöter i kommunfullmäktige vill att Växjö hissar flaggan för internationella mansdagen den 19 november.
Debatt • Publicerad 12 maj 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö kommunhus. Sverigedemokraterna i Växjö kommun vill att Växjö ska ”vara bland de kommuner som går i täten och hissar flaggan den 19 november.”
Växjö kommunhus. Sverigedemokraterna i Växjö kommun vill att Växjö ska ”vara bland de kommuner som går i täten och hissar flaggan den 19 november.”Foto: Johannes Turstam

SD Växjö har lämnat in en motion till Växjö kommun som redan har uppmärksammats i media. Internationella kvinnodagen infaller den 8 mars och Växjö kommun uppmärksammar dagen genom att hissa dess flagga. Ska vi leva i ett jämställt samhälle är det inte mer än rätt att vi även hissar flaggan för internationella mansdagen den 19 november.

I allt större grad blir kön viktigare än kompetens. Vi kan se att män i allt högre utsträckning kvoteras bort i bolagsstyrelser. Män lever i genomsnitt fyra år kortare vilket kan förklaras i att män har större risk att hamna i alkoholism och narkotikamissbruk. Fler män än kvinnor lever ensamma, män har ofta färre vänner att ty sig till.

”Kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S) välkomnar att vi lägger förslag om jämlikhet men säger samtidigt att, om vi ska uppnå jämlikhet på riktigt så är det inte sådana här frågor vi ska lyfta upp. Ett häpnadsväckande uttalande från Lauber.”
Annons

Kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S) välkomnar att vi lägger förslag om jämlikhet men säger samtidigt att, om vi ska uppnå jämlikhet på riktigt så är det inte sådana här frågor vi ska lyfta upp. Ett häpnadsväckande uttalande från Lauber. Pratar vi jämlikhet exkluderas män enligt socialdemokraternas retorik. Växjö kommun har som mål att ligga i framkant inom många områden. Låt oss göra det även inom jämlikheten och vara bland de kommuner som går i täten och hissar flaggan den 19 november.

Organisationen International Men‘s Day tog under 2009 fram dessa mål att beakta under internationella mansdagen:

· Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan även vanliga män som lever anständiga och hederliga liv.

· Att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.

· Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.

· Att belysa diskriminering mot män i socialomsorg, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt.

· Att förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhet.

· Att skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.

Ledamöter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna Alexander Harréns, Martin Landelius, Conny Lindahl, Romeo Pettersson, Ingvar Mohlin och Christer Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons