Annons

Sjukhusfrågan efter coronapandemin

Efter coronakrisen behövs en djupare analys innan man eventuellt väljer att gå vidare med ett beslut om att bygga ett nytt sjukhus. Det skriver liberalerna Nils Fransson och Lars Rejdnell.
Debatt • Publicerad 14 juli 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Regionen har beslutat att gå ­vidare i arbetet med att bygga ett nytt sjukhus i Räppe då man menar att det gamla nuvarande lasarettet inte går att renovera på ett sådant sätt att man får ändamåls­enliga lokaler.

Att vi har en helt ny verklighet efter coronapandemin är det nog få, om än någon, som säger emot. Att i detta läge förmå att överblicka de ekonomiska konsekvenserna av en så omfattande investering påstår vi är i det närmaste omöjligt just nu. Man bör ha bättre kunskap om framtida skatteintäkter och kostnader innan man eventuellt väljer att gå vidare med ett beslut om totalt nybygge. Denna fråga är så viktig för Kronoberg att en djupare analys måste göras innan man går vidare. Frågan bör således återföras till beslutsfattarna för förnyad utredning och prövning.

Annons

Under resans gång har det kommit fram uppgifter att man likaväl kan bygga på den nuvarande lasarettstomten. Studier som har gjorts av oberoende debattörer visar att man skulle få rum med ett nytt lasarett på befintlig tomt. Samtliga de funktioner som behövs, bedöms rymmas inom nuvarande område. Man behöver således utan prestige titta på möjligheterna att få till ett modernt lasarett i centrala Växjö. Utifrån vad som framkommit i debatten torde ett sådant alternativ kunna bli billigare att genomföra jämfört med en nybyggnation i ­Räppe om man ser till den totala kostnadsbilden. Dessutom bör man komma ihåg att något utrymme för skattehöjning inte finns då vi i Kronoberg redan i dag har landets högsta landstingskommunala skatt.

Man bör även ha slutfört diskussionen om den nära vården. Innan beslut fattas om att gå vidare, antingen på befintligt sjukhusområde eller vid Räppe, måste dessa samtal ha slutförts. Man måste vara helt klar över vilka verksamheter som skall vara utlokaliserade nära medborgarna, vilka delar av vården som ska utföras i och av kommunerna och vilka delar som skall ansvaras för av ett högkvalitativt sjukhus. Vi känner inte att vi är i mål i den diskussionen.

Lasarettet i Växjö är en stor arbetsplats till vilken dagligen många besökare tar sig av olika anledningar. Detta påverkar givetvis stadsbilden och måste tas hänsyn till. Vi upplever inte att denna fråga ännu belysts tillräckligt.

Växjö kommun har under ett stort antal år jobbat aktivt med att göra Växjö centrum än mer attraktivt. Man har byggt gågator och man har skapat goda förutsättningar för att ta sig fram med cykel. I dagarna slutförs arbetet med nytt resecentrum, ett stenkast från nuvarande lasarett. Ny tågstation och ny bussterminal ligger perfekt placerat invid befintlig lasarettstomt. En nybyggnation i Räppe kräver, förutom de nya sjukhuslokalerna, ny bussterminal, p-hus och p-platser för såväl besökare som personal. Vi upplever inte heller att denna fråga är tillräckligt utredd och belyst.

Med tanke på ovanstående så anser vi att man bör vidta ett antal åtgärder:

1. Utred hur stor yta som ett nytt lasarett faktiskt behöver med hänsyn tagen till ökade satsningar mot den ”nära vården”.

2. Utred möjligheten till kompletterande nybyggnation för att skapa ett modernt och funktionellt lasarett på nuvarande tomt i Växjö.

3. Utred hur ekonomin påverkas om man satsar på den nära vården och samtidigt förtätar och bygger på nuvarande tomt.

4. Utred hur verksamheten påverkas av respektive beslut.

Nils Fransson, liberal

Lars Rejdnell, liberal

Annons
Annons
Annons
Annons