Annons

Skärp straffen för sexköpare

808 män anmälde under fyra dagar sitt intresse att hyra en flickvän via en ”sugardejtingsida” som i själva verket var en kampanj mot sexköp arrangerad av organisationen Child10.
Debatt • Publicerad 2 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skärpta straff kan vara en väg för att sexköp och människohandel, skriver Eva Ballovarre (S).
Skärpta straff kan vara en väg för att sexköp och människohandel, skriver Eva Ballovarre (S).Foto: Johan Nilsson/TT

Flera av önskemålen var att kvinnan skulle vara under 18 år. Sugardejting innebär ett avtal som gäller sexuella tjänster mot gåvor och pengar. Många gånger är det en äldre man och en yngre kvinna – en förskönad prostitution – lika olaglig som all prostitution.

I det digitala samhället vi lever i är det en stor risk att yngre personer lockas eller tvingas att göra saker mot sin vilja kopplat till grooming och tvång. Detta sker i Sverige och det är svenska män som genomför övergreppen.

Annons

För någon månad sedan var det en kändis som åkte dit i en sexköpshärva och den stereotypa bilden av en sexköpare ifrågasattes. Statistik säger att var tionde man någon gång köper sexuella tjänster och den vanliga sexköparen är ofta en gift familjefar med god ekonomi.

Många gånger är det kvinnor som är utsatta för människohandel och har sin hemvist i ett fattigt EU-land som utsätts för övergrepp i Sverige. Detta är kvinnor som har sin familj i ett annat land och här inte kommer undan sina hallickar, blir förnedrade och tvingas till saker som de aldrig annars gjort.

För att få en inblick i arbetet mot sexköp och människohandel är polisen Simon Hägglund aktiv på sociala medier och visar hur hans arbetspass ser ut. Ingen lämnas oberörd av hans bilder och texter – jag rekommenderar att gå in och titta.

För att motverka dessa övergrepp måste vi se till att fler EU-länder inför en sexköpslag. Vi måste arbeta mot människohandel – inom EU är detta kopplat till sexuella ändamål den vanligaste formen av människohandel. Vi måste också sätta svenska sexköpare i fängelse. I dag är maxstraffet ett års fängelse eller böter. Skärpta straff kan verka skrämmande med tanke på vilken den vanligaste sexköparen är.

För att motverka prostitution och människohandel krävs ett stort arbete där både män och kvinnor tillsammans är engagerade. Så länge prostitution och människoköp genomförs är Sverige inte jämställt.

Eva Ballovarre, ordförande S-kvinnor Kronoberg

”Skärpta straff kan verka skrämmande med tanke på vilken den vanligaste sexköparen är.”
Annons
Annons
Annons
Annons