Snabbast vinner – gäller det vid ny förskola i Åseda?

Snabbast vinner. Ibland kan det ju definitivt vara så. Både till exempel inom bilsport och inom andra sporter där fart premieras. Men det är långt ifrån alla tillfällen där hög fart är att föredra. Det är definitivt inte att föredra då man sitter i bilen och kör i ett samhälle.
Insändare • Publicerad 13 september 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag är boende på Olofsgatan i Åseda. Jag bor vid den delen som i folkmun kallas ”Olofsgatans förlängning”. Vad har då hänt som får mig att reagera kanske någon frågar sig? Uppvidinge kommun gjorde en ordentlig satsning på en ny förskola som är belägen på så sätt att man kommer dit genom att köra på ”Olofsgatans förlängning”.

Sedan öppningen av förskolan har trafiksituationen dramatiskt förändrats. Detta är naturligtvis helt naturligt, eftersom många föräldrar använder bilen för att lämna/hämta sitt barn. Det är inget jag invänder emot.

Det jag invänder emot är det ”icke ansvar” som ett flertal förare visar. Olofsgatans förlängning är en helt platt, bred och rak gata. Detta får tydligen effekten att ett flertal kör som om det finns ett ”fartpris” att hämta om tillräcklig hög hastighet uppnås. Någon förare har till och med trott att det finns ett extra fint pris att hämta om hen får till en riktigt fin sladd i slutet av gatan.

Jag vill poängtera att det absolut inte är den huvudsakliga delen av alla de som kör till dagiset, som kör på det viset. Men det är fler än några stycken. Möjligen med undantag för att sladda i slutet av gatan.

Jag har i någon mening avvaktat för att se om kommunen ska ta något ansvar när inte alla förare gör det. Men ack nej. Inget har hänt. Det behövs helt enkelt någon form av fartbegränsande åtgärd. Jag väntar nu spänt på att Uppvidinge ska agera oaktat vem som har ansvar för vägen. Helst innan någon blir påkörd.

Sara Lif Andersson