Annons

Socialdemokratiskt hyckleri i regiondebatten

För en månad sedan (den 4/7) påpekade jag i en insändare här i Smålandsposten att Socialdemokraterna i Region Kronoberg bedriver en högljudd vänsterretorik som helt saknar förankring i verkligheten.
Debatt • Publicerad 12 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Torgny Klasson tycker att Socialdemokraternas vänsterretorik faller med nya sjukhuset.
Torgny Klasson tycker att Socialdemokraternas vänsterretorik faller med nya sjukhuset.Foto: Region Kronoberg/Växjö kommun

Bakgrunden till min kritik är följande. Ett akutsjukhus i Räppe ska enligt ett redan fattat beslut i regionfullmäktige byggas av det multinationella byggföretaget Skanska. Företaget delar varje år ut enorma summor som privata utdelningar till sina aktieägare. Socialdemokraterna i Region Kronoberg har röstat för att akutsjukhuset i Räppe ska byggas. Där med faller Socialdemokraternas vänsterretorik om att ta bort alla privata vinster i vård och välfärd platt till marken.

Region Kronoberg kommer i framtiden att tvingas belåna sina invånare på summor upp till tio miljarder kronor, för att kunna betala Skanska för byggprojekten. Den som äger aktier i Skanska får bara i år ut tio kronor per aktie i utdelning. Kommande år betalas nya vinster ut till företagets aktieägare. Socialdemokraterna har således mycket medvetet sett till att privata vinster under de kommande decennierna tas från region Kronobergs skattebetalare, för att betalas ut till Skanskas aktieägare.

Annons

Socialdemokraternas faktiska beslutsfattande går således inte alls ihop med partiets retorik nu i valrörelsen! Jag har förgäves väntat i en månad på att få ett svar från någon socialdemokrat i Region Kronoberg om hur vinster i vården och välfärden faktiskt ska kunna tas bort. Hur ska Socialdemokraterna kunna förmå Skanska att sluta ge utdelningar till sina aktieägare? De flesta förstår att det inte går att genomföra i verkligheten. Skanska är ett byggbolag och bedriver per definition ingen välgörenhet. Maken till socialdemokratiskt hyckleri i en regional valrörelse får man leta länge efter. Min uppmaning till Socialdemokraterna är följande. Ta oss väljare i Region Kronoberg på större allvar!

Torgny Klasson, Liberal debattör

”Min uppmaning till Socialdemokraterna är följande. Ta oss väljare i Region Kronoberg på större allvar!”
Annons
Annons
Annons
Annons