Annons

Stärk åtgärderna mot välfärdsfusket

Tidigare i år lämnade jag in en skrivelse där vi Socialdemokrater ville att Växjö kommun skulle stärka sitt arbete mot det välfärdsfusk som sker i kommunen. Tyvärr har den moderatledda majoriteten bestämt sig att för att detta inte är prioriterat och att allt är bra som det är i dag.
Debatt • Publicerad 2 december 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tomas Thornell (S), kommunalråd, Växjö kommun.
Tomas Thornell (S), kommunalråd, Växjö kommun.

Varje krona som försvinner från välfärden i kommunen via fusk är en stöld från Växjöborna. Det här välfärdsfusket pågår tyvärr i vår närhet och behöver bekämpas med hela samhällets gemensamma kraft. Välfärdsfusk är tyvärr ett utbrett problem och årligen försvinner det mångmiljonbelopp från välfärden till fuskare och kriminella, många kommuner har redan börjat växla upp arbetet med frågan och nu kan man tycka att det är dags att även Växjö kommun ska stärka arbetet mot välfärdsfusket.

De senaste åren har vi sett flera exempel på välfärdsfusk i länet och vi har även sett exempel i Växjö kommun. Vi vet också att den organiserade brottsligheten ständigt gör försök att ta mark inom välfärdsområdet. Socialdemokraterna i Växjö kan aldrig acceptera fusk mot vår gemensamma välfärd och vi bör använda varje möjlighet till att stoppa och försvåra fusket.

Annons

Det vi föreslår är att man inför en övergripande funktion som ska jobba med att identifiera och stoppa välfärdsfusket mot bland annat koppling till organiserad brottslighet. Den ska stärka samarbetet mellan förvaltningarna och bolagen inom kommunen samt öka samordningen med nationella myndigheter (polisen, skattemyndigheten, kronofogden och tullverket till exempel).

Exempel på fusk som funktionen ska motverka och samordna åtgärder mot är fusk med föreningsbidrag, assistansfusk samt vid fusk eller felaktigheter gällande våra många upphandlingar. Kommunen har en stor insyn i många av de verksamheter där den organiserade brottsligheten nu försöker få in en klo och därför är den här funktionen så viktig för Växjö kommun. Med det här förslaget och med arbetet tillsammans med nationella myndigheter tror vi att det kan ge ökade möjligheter att identifiera och agera mot det fusk och den brottslighet som finansieras av Växjöbornas skattemedel. Vi kan bara beklaga att Moderaterna i Växjö kommun inte håller med oss.

Tomas Thornell (S), kommunalråd, Växjö kommun

Annons
Annons
Annons
Annons