Annons

Stoppa morden på dem som försvarar naturen

Ingen ska behöva hotas eller dödas för att de försvarar naturen. I dag, på den internationella dagen för mänskliga rättigheter, kräver vi att Sverige driver på för lagstiftning som skyddar de människor som riskerar livet varje dag.
Debatt • Publicerad 10 december 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Djungel i Amazonas.
Djungel i Amazonas.Foto: Rodrigo Abd

Kampen för att bromsa klimatkrisen och massutdöendet av jordens arter har blivit farligare. Förra året uppnåddes ett nytt dystert rekord då minst 227 miljöförsvarare dödades runt om i världen, enligt organisationen Global Witness. Dessutom trakasserades, hotades och fängslades tiotusentals. Troligtvis handlar det om betydligt fler då mörkertalet är stort.

De vi kallar miljöförsvarare är ofta urfolk och småskaliga bönder som försvarar den mark de bor och försörjer sig på, mot gruvprojekt, dammar och storskaligt skogs- och jordbruk. När människor ställer sig i vägen och försöker hindra företagens aggressiva exploatering av naturresurser blir de måltavlor.

Annons

Särskilt ökar hoten mot de som skyddar skog – till exempel Amazonas regnskog i Brasilien, som nu avverkas i en rasande takt och driver på klimatkrisen. Skogsindustrin toppar listan över de verksamheter som står för de flesta dödliga attackerna på miljöförsvarare. Det måste få ett slut.

I dag finns ingen lag som kräver att företag tar ansvar för hur deras verksamhet påverkar miljö och mänskliga rättigheter utomlands. Det duger inte! Just nu ligger två viktiga lagförslag på EU-kommissionens bord som kan tvinga företag att ta ansvar och göra stor skillnad för miljöförsvararnas situation. Det ena handlar om att stoppa produkter till EU som bidragit till avskogning, det andra om att göra företag skyldiga att respektera miljö och mänskliga rättigheter i hela sin verksamhet.

Men förslagen riskerar att bli urvattnade eftersom starka företagsintressen trycker på. Sverige måste nu driva på så att lagstiftningarna blir skarpa och bindande.

Det är vår skyldighet att stärka skyddet för dem som står upp för miljön, klimatet och artrikedomen med risk för sitt eget liv.

Naturskyddsföreningen Kronoberg

Naturskyddsföreningen Lessebo

Annons
Annons
Annons
Annons