Annons

Stoppa nedläggningen av Destination Småland

Region Kronoberg har beslutat utreda Destination Småland. Inget märkligt beslut om man inte känner till bakgrunden.
Debatt • Publicerad 12 juni 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Destination Småland skapades efter en motion av Ingemar Svalander (M) och Eva Löfqvist (S). Att skapa ett bolag för en slagkraftig satsning på turism och destinationsutveckling utreddes av en före detta landstingsdirektör.

Bolaget har varit framgångsrikt trots en liten budget. Hängivna medarbetare. Turismen till Kronobergs län har slagit alla rekord. Det som kanske retat en smula är att Alliansen fått igenom mer pengar till Destination Småland.

Annons

Vi är flera som hört av ledande tjänstemän i regionen att Destination Småland är överfinansierat. Trots att regionen visat svagt intresse för dessa frågor.

När så den duktiga chefen Anna Sjödahl blev näringslivschef i Växjö klippte man till med en utredning. Vare sig Regionala utvecklingsnämnden eller styrelsen för Destination Småland hade hört talas om detta. Inget fel i och för sig eftersom ledande politiker får utreda vad som helst. Men symptomatiskt.

Jag befarar nu följande. Det görs en intern – ingen oberoende utredning av utomstående – utredning med det direkt eller indirekt uppdraget att stoppa in Destination Småland i Region Kronoberg. Det vore god natt för destinationsutveckling och turism. Nästan alla regioner i landet har en liknande organisation som den Destination Småland har idag. Vad säger det?

Bo Frank (M), ledamot Regionala utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons