Annons

Stoppa postkodlotteriet i vården

Många av oss föds annorlunda, drabbas av sjukdomar eller råkar ut för en olycka som påverkar oss för livet. Samtidigt gör det skillnad idag var vi bor och vilken sjukdom vi drabbas av. Så ska det inte vara. Liberalerna kräver lagar i sjukvården för medmänsklighet och framtidshopp.
Debatt • Publicerad 4 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vardagsvården behöver komma närmare och det kan den, bara sjukvårdens yrkesmänniskor får långsiktigt goda villor, skriver debattskribenterna från Liberalerna.
Vardagsvården behöver komma närmare och det kan den, bara sjukvårdens yrkesmänniskor får långsiktigt goda villor, skriver debattskribenterna från Liberalerna.Foto: Claudio Bresciani/TT

Vardagsvården behöver komma närmare och det kan den, bara sjukvårdens yrkesmänniskor får långsiktigt goda villor. Vi vill stärka vårdens ledarskap och arbetar för lagar så att engagerade yrkespersoner enklare kan starta eller jobba i småskalig vård över hela landet. Dessutom vill vi stötta skapandet av fler mobila team i Sverige, allt från tandvård, vård med biståndsbedömning och husläkarbesök till akutröntgen, cancervård och mycket annat.

Var och en av oss borde själva få avgöra var i landet vi vill få vår operation eller annan slutenvård. Det får vi inte idag. Och vårt land behöver fler vårdplatser - fler kunniga människor som fångar upp oss när livet går sönder. Detta innebär att vården behöver mer strategisk styrning, men mindre kortsiktighet: inte en enda person kan ju tillsvidareanställas med tillfälliga statsbidrag. Liberalerna vill sopa undan rigida åldersgränser, tidskrävande IT och detaljstyrning och ge utrymme för andrum och medmänsklighet. Vi vill också fokusera på att intensivvårdsplatserna blir fler för att rädda liv.

Annons

Allt detta kräver kunniga yrkespersoner som trivs och vill stanna kvar. Vårdutbildningar är idag hårt reglerade, men de fyrtio år som följer är ofta upp till engagerade yrkespersoners egen uthållighet. Liberalerna vill i lag säkra regelbunden fortbildning, så att patienter möts av kunskap var de än bor i landet.

Det stannar inte där. Många barn lever med kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar. Föräldrar ska kunna använda vab för att föra över kunskap om sitt barns behov till skolan. Och det ska inte spela någon roll om en sjukdom vi drabbas av är vanlig eller sällsynt: vi kräver en nationell strategi för sällsynta sjukdomar och att staten tar ansvar för finansieringen av avancerade behandlingar, så att alla får jämlik tillgång till rätt vård.

Lagstiftning kan vara omtänksam. Lagar måste säkra god vård och ett gott liv när vi blir sjuka - oavsett var vi bor och hur ovanlig eller illa sedd vår sjukdom är. De ska stötta och lyfta våra anhöriga, ge oss frihet. Kommande år måste bli möjligheternas år i vården för människor med sjukdom eller funktionsnedsättning, var vi än bor. Sjukvården behöver formas efter människor, över hela landet.

Lina Nordquist, riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Gunnar Nordmark (L)

Maria Grans (L)

Bo Bergsjö (L)

Kandidater till regionfullmäktige

”Sjukvården behöver formas efter människor, över hela landet.”
Annons
Annons
Annons
Annons