Annons

Sverigedemokraterna har inte avvecklat allt vi idag måste återuppbygga

Runt om i Sverige pågår valrörelse. Intresse och förståelse för det politiska spelet känns hos medborgaren svagt och varierande.
Debatt • Publicerad 10 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Runt om gapar tomma vackra hus, nedlagda industrier, utdöende samhällen med tomma lokaler av nedlagd service som bank, livsmedel och blomsteraffär”, skriver Pernilla Wikelund (SD).
”Runt om gapar tomma vackra hus, nedlagda industrier, utdöende samhällen med tomma lokaler av nedlagd service som bank, livsmedel och blomsteraffär”, skriver Pernilla Wikelund (SD).Foto: Helena Landstedt / TT

Inget av kandiderande partier sitter på facit om framtid, omvärldsläge och utveckling. Beslut fattas löpande och med stöd av prognoser, forskning, experter och politiskt sakkunniga. Resultaten visar sig som fördelar eller problem av politiken bakåt i tiden. Rösten i årets val handlar om framtiden för våra barn och om vilket parti som mest förtjänar förtroendet att förvalta utvecklingen i kommun, region och riksdagen. Politiker lovar alla stort men hur kan tidigare vallöften summeras för att ge svar på vilka partier man kan lita på?

Väljaren som söker svaret har facit framför sig. För vem har undgått hur nästan alla partier idag lovar ”språkkrav för invandrade i arbete i omsorgen” eller ”den bättre och nära vården”? Alla vill göra ”satsningar för fler företag och den levande landsbygden”. Det lovas ”trygghet” och ”klimatansvar” och att mer frikostigt än annat parti ”sänka drivmedels- och elkostnader”. Uttalanden framförallt från regeringspartier och före detta sådana som alla har haft chansen att förändra för familjer och företag som idag lider av tunga kostnader och konsekvenser av förd politik. Med andra ord sägs en sak men görs en helt annan. Men hur många väljare reflekterar och utvärderar om löften hålls som det utlovades?

Annons

Semesterutflykten skvallrar om ett tragiskt facit av långvarigt politiskt oansvar. I vår omedelbara närhet kan vi runt om i vårt land bevittna resultaten av många brutna löften till väljare. Det vi ser när vi passerar städer, byar, småsamhällen och landsbygd är avvecklingar av allt det där som politiker idag säger vi behöver mera av. Den krassa sanningen är inte smickrande.

Runt om gapar tomma vackra hus, nedlagda industrier, utdöende samhällen med tomma lokaler av nedlagd service som bank, livsmedel och blomsteraffär. Vi hade den nära vården med familjeläkare som kunde hela släktens sjukhistorik. Vi hade tid för våra äldre, en kunskapsfokuserad skola, produktion med jobb som gav skattekraft. Vi hade trygghet, bostäder och svenska folket var kända för pålitlighet, svensk kvalitet och yrkeskunnande. Framtidsoptimism. Socialdemokrater som hävdar sig ha skapat allt det där är även det parti som förde politiken som avvecklade och la grund för utflyttning av svensk produktion och jobb.

Svensken åt utan Miljöpartiets närvaro närodlat och förbrukade inte ett kylskåp vart femte år. Förpackningar tvättades och återanvändes. I stad som småsamhälle bidrog alla till stark tillväxt och självförsörjning. Stabil elförsörjning utvecklades. Barn var barn och fostrades, utan förvirrande fokus som könsneutralisering, till goda medborgare. Svensken stred för jämställdhet, demokrati och det fria ordet. Idag finns parallellsamhällen med invandrade som ifrågasätter samma grundläggande demokratiska värden. Flertalet partier utom Sverigedemokraterna har uppenbart och aktivt brutit löften. Partier som menar att Sverigedemokrater är farliga för samhället.

Ingen väljer restaurangen som serverade dålig mat eller köper bil av säljaren som ljög. Men obegripligt nog röstas det om igen på partier som bröt ner och sålde ut ett väl fungerande Sverige.

Pernilla Wikelund, ordförande SD Växjö och Kronoberg, kandidat Växjö kommunfullmäktige

”Ingen väljer restaurangen som serverade dålig mat eller köper bil av säljaren som ljög. Men obegripligt nog röstas det om igen på partier som bröt ner och sålde ut ett väl fungerande Sverige.”
Annons
Annons
Annons
Annons