Annons

Sverigedemokraterna: ”Uteblivet språkkrav har kostat trygghet och stöd för våra äldre och personal”

Tack och lov för Sverigedemokraternas påtryckningar i Tidöavtalet och framgång i valet 2022. I tisdagens SMP kan vi till vår glädje läsa Växjömoderater med äldreminister Anna Tenje i spetsen utlova utredning som möjliggör ett införande av språkkrav för anställda inom omsorgen. ”Alla äldre ska förstå och kunna göra sig förstådda när de möter omsorgspersonal” heter det äntligen.
Debatt • Publicerad 13 april 2023 • Uppdaterad 14 april 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pernilla Wikelund (SD) med partikollega Jessica Wåhlstrand svarar Moderaterna.
Pernilla Wikelund (SD) med partikollega Jessica Wåhlstrand svarar Moderaterna.Foto: Elvedin Basic

Syften och skäl såsom ”medicinska säkerheten, rätt behandling, korrekt dokumentation” men även ”sociala samspelet kollegor emellan” liksom att ”Bristande kunskaper i svenska språket hos personal i äldreomsorg har uppmärksammats i såväl tillsyn som av statliga utredningar” åberopas. Även Liberaler måste tillåta sig le och andas ut då de redan 2002 i Folkpartiets namn var först ut att kallas rasister för samma språkkrav.

På många håll i länet och landet driver Sverigedemokrater frågan om språkkravet i omsorgen. Redan våren 2019 fick undertecknad tillsammans med kollega första gången som ny i politiken smaka på anklagelsen om fel värdegrund och rasism. Det diskuterades personalförsörjningsplan och SD lade förslag på införande av krav på viss lägsta nivå av kunskap i svenska språket och införande av språktest för att utreda nivå. Från dåvarande ”Blågröna” styret kom massivt motstånd från samtliga partier. Värst var dock motståndet från (S) i opposition där anklagelse som främlingsfientlighet inte dröjde. Förslaget röstades ner.

Annons

Det skulle inte dröja längre än till hösten 2019 och säsongens första verksamhetsbesök. Personal gav som svar på frågan om hur sommaren varit: ”Förfärlig! Vi har fått skicka hem personal på stående fot för att de helt enkelt kunnat svenska språket för dåligt.”

Så, vem blir förloraren när väljare räds att lägga sin röst på Sverigedemokraterna? I detta fall Omsorgstagarna, förtvivlade anhöriga men även personal som på många håll än idag får slita dubbelt för vad språkförbistringar orsakar. Inte minst blev pandemins effekter bevis för faran i detta. Men den talas det fortfarande alldeles för tyst om. Vi får heller inte veta hur många svåra brister, medicinsk skada och förluster av liv som hade kunnat undvikas om språkkravet hade funnits. Det enda vi med säkerhet vet är att problemet fortfarande kvarstår och vi närmar oss en sommar när många med otillräcklig språkkunskap i svenska kommer att arbeta i omsorgen. Det som kunde varit utrett, politiskt processat och genomfört ska först nu påbörjas. Uteblivet språkkrav i svenska har kostat trygghet och stöd för våra äldre och personal. Detta kan och får inte längre tillåtas.

Till väljare som tvekat att lägga sin röst på Sverigedemokrater i tidigare val. Se er omkring. Vad mer i samhället har SD hela tiden haft rätt uppfattning om och vad mer påverkar många i dagliga liv? Det kvittar om det gäller kriminalpolitik, energi- och drivmedelspolitik eller äldreomsorg. Vi Sverigedemokrater har bra politik, är uthålliga och tål att behandlas som vi gör. Helt enkelt för att vi är övertygade om att vi får tryggare medborgare och ett bättre Sverige och Växjö med mer av Sverigedemokraternas politik.

Pernilla Wikelund (SD) Gruppledare och Ledamot Omsorgsnämnden

Jessica Wåhlstrand (SD) Ersättare Omsorgsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons