Annons

Sveriges företagare måste tänka om

Ett flertal företag har de senaste månaderna gått ut i medier med att de har svårigheter att rekrytera personal. Personligen anser jag att många av dessa företag helt enkelt har sig själva att skylla.
Insändare • Publicerad 13 juni 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Caroline Haag skriver att hennes blivande man blir nekad jobb som svetsare för att han (än så länge) enbart talar engelska.
Caroline Haag skriver att hennes blivande man blir nekad jobb som svetsare för att han (än så länge) enbart talar engelska.Foto: Nora Lorek/TT

Min blivande make, vi gifter oss i juli i år, har varit i kontakt med otaliga företag och sökt jobb som han är väl kvalificerad för. Han har ännu inte lyckats, av den enkla anledningen att hans modersmål är engelska. I sitt hemland (USA) är han licensierad svetsare – en licens som är giltig världen över.

Migrationsverket har en lista över yrken där det råder stor brist på arbetskraft. Där nämner de bland annat svetsare, vissa byggnadsarbetare samt anläggningsarbetare. Min blivande man har arbetat som svetsare i 17 år, inom byggbranschen i tio år och även kört anläggningsmaskiner i sex år. Ändå så blir han nekad jobb för att han (än så länge) enbart talar engelska.

Annons

Företagare säger att det råder stor brist på personal. För att hitta en lösning på detta problem kan det vara dags för företagen att tänka om. Måste flytande svenska i tal och skrift vara ett krav i yrken där det råder stor brist på arbetskraft? Det är få människor i Sverige som inte kan kommunicera hjälpligt med någon som talar engelska.

Om det är stor brist på arbetskraft inom vissa yrken, borde man väl som företagare/arbetsgivare ha ett intresse av att möta kunniga och kompetenta arbetare, oavsett varifrån de kommer?

Utan arbetskraft - inget företag och därmed ingen vinst för företagarna. Det kommer även påverka Sveriges ekonomi negativt i längden.

Caroline Haag, Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons