Annons

Sydostlänken skall byggas nu

Den planerade järnvägen mellan Södra stambanan i Älmhult och Olofström är bokstavligen livsviktig för Volvo Cars.
Debatt • Publicerad 3 mars 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För Kristdemokraterna i Blekinge och Kronoberg finns inget alternativ. Sydostlänken skall byggas nu och jobbens framtid säkra”, skriver debattskribenterna från KD.
”För Kristdemokraterna i Blekinge och Kronoberg finns inget alternativ. Sydostlänken skall byggas nu och jobbens framtid säkra”, skriver debattskribenterna från KD.Foto: Lillian Petrovski

Det är något som blivit alltmer uppenbart och tydligt det senaste åren. Bland annat ses banan avgörande för att klara bolagets ambitiösa klimatmål för transporterna till och från monteringsanläggningar såväl i Sverige som utomlands, vilket innebär att de containertransporter som idag i huvudsak går med lastbil måste flyttas över till järnväg.

För regionerna Blekinge och Kronoberg är satsningen skillnaden mellan en utdöende avfolkningsbygd och en levande landsbygd, och om sydostlänken inte är färdigställd 2030 har Volvo Cars med 2 500 anställda och Ikea med 5 000 anställda i 15 olika företag i Älmhult varit tydliga med att alternativa etableringsorter med färdig transportinfrastruktur är ett tydligt alternativ.

Annons

De totalt 59 km som behövs byggas och upprustas kan te sig som parantes i den nationella planen för transportsystem och därför är frågan man bör ställa sig – vad vill regeringen?

Kommer infrastrukturdepartementet med ett pennstreck riskera sysselsättningen för tiotusentals personer i sydöstra Sverige eller kommer man satsa på landsbygden?

För Kristdemokraterna i Blekinge och Kronoberg finns inget alternativ. Sydostlänken skall byggas nu och jobbens framtid säkras – detta är ett löfte från oss, för att hela Sverige ska fungera.

Camilla Brodin, riksdagsledamot Kristdemokraterna

Bengt Jönsson, distriktsordförande KD Blekinge, riksdagskandidat KD

Patrik Åkesson, Kronoberg, partistyrelseledamot, riksdagskandidat KD

Annons
Annons
Annons
Annons