Annons

Ta inte bort Personligt ombud, Tingsryd

Tingsryds kommun har sagt upp sitt avtal med Personligt ombud. PO har som uppgift att hjälpa individer med någon psykiatrisk funktionsnedsättning i kontakten med myndigheter, vårdinstanser eller andra aktörer i samhället som individen har kontakt med. Varför vill politikerna i Tingsryds kommun att människor som saknar färdigheter att själva kunna vara delaktiga i samhället inte ska få den hjälp de behöver för att bli delaktiga? Det frågar Mari-Louise Ohlsson och Monica Jonasson från Attention Kronoberg.
Debatt • Publicerad 4 juli 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tingsryds kommun har sagt upp sitt avtal med Personligt ombud, även kallat PO.
Tingsryds kommun har sagt upp sitt avtal med Personligt ombud, även kallat PO.Foto: Linnéa Petersson

Tingsryds kommun har i dagarna sagt upp sitt avtal med Personligt ombud, även kallat PO.

PO har som uppgift att hjälpa individer med någon psykiatrisk funktionsnedsättning i kontakten med myndigheter, vårdinstanser eller andra aktörer i samhället som individen har kontakt med. Just kontakt är något som individer med de nämnda diagnoserna har svårt för, men dessa individer har ändå krav på sig att ha/ta kontakt med samhällets aktörer, en del kallar det för egenansvar. Gör du inte det samhället anser att du ska göra så står du utanför samhället.

Annons

PO har många gånger hjälp individer med just detta och det gör ju att PO har sett till att dessa individer slipper vara isolerade. Och ärligt talat så tror jag att vi alla kan känna hur det känns att vara isolerad och utesluten från samhället. Dessa coronatider har lärt oss det om inte annat, och den psykiska ohälsa som uppstår genom isolering är inget någon mår bra av.

Så varför vill politikerna i Tingsryds kommun att en grupp människor som saknar färdigheter att själva orka/kunna vara delaktiga i samhället inte ska få den hjälp de behöver för att bli en del i samhället? Många av dessa individer har svårt att göra sin röst hörd, de behöver ett ombud som hjälper till att ge deras röst en volym som någon lyssnar på. De behöver ombud som gör text begriplig, de behöver hjälp att hitta rätt i djungeln av myndigheter och blanketter. Annars riskerar de ett större utanförskap än vad som kan ses som hälsosamt. Är detta vad vi behöver? Fler som lider av psykisk ohälsa? Det tycker inte vi i Attention Kronoberg.

För många personer i målgruppen är direkt kontakt med kommun, region och myndigheter något ångestfyllt eller något som gör dem arga. Man känner sig överkörd, inte lyssnad på och har dåliga erfarenheter av bemötande. Att då kunna vända sig till PO, som är neutral, är viktigt för många och det finns ingen annan insats som kan ersätta det.

Den kunskap och det nätverk som PO byggt upp genom alla år är en otrolig trygghet för våra medlemmar. Vi känner oss trygga med PO Kronoberg då dessa alltid ser till att hjälpa och stötta våra medlemmar när alla andra sviker. Vad kan vi göra för att få behålla PO? Vi skrev remissvar på kommunens förslag men det känns inte som att man förstod vad vi skrev. Kanske behöver kommunen ett PO som hjälper dem tolka?

Mari-Louise Ohlsson, ordförande Attention Kronoberg

Monica Jonasson, kassör Attention Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons