Annons

Tänk att detta är möjligt – utrota en cancerform!

För ett antal år sedan inleddes vaccination av unga tjejer mot HPV-virus, humant papillomvirus. Först var det tillgängligt som kostsamt val för föräldrar att bekosta. Sedan fördes det in i allmänna vaccinationsprogrammet på samhällets bekostnad. Det skulle kunna skydda mot livmoderhalscancer senare i livet hade man upptäckt. Numera vaccineras även unga killar, för att inte de ska sprida viruset.
Debatt • Publicerad 6 december 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
HPV-vaccinet Gardasil.
HPV-vaccinet Gardasil.Foto: Charles Rex Arbogast

De senaste veckorna har vi i medierna kunnat ta del av forskningsresultat som visar att skyddet verkligen fungerar för de allra flesta kvinnor. Detta är fantastiskt, då livmoderhalscancer är en av kvinnornas vanligaste cancerformer. Alltså ger vaccinationen liv, livskvalitet och plats för andra i vården.

Riksdagen har beslutat att regeringen ska bidra till att utrota denna cancerform, då det är möjligt. Genom fem års vaccinationsbidrag till landets regioner för att vaccinera ifatt de åldersgrupper som ännu inte fått vaccin, skulle målet kunna nås. Ännu har den S-ledda regeringen inte genomfört riksdagsbeslutet.

Annons

Regionerna erbjuder kvinnor att testa sig för att tidigt upptäcka livmoderhalscancer, så kallat cellprov. Det sker genom att barnmorska eller gynekolog tar ett minimalt cellprov ur kvinnans underliv. Det gör absolut inte ont, men sker i så kallad gynstol. Tyvärr kommer inte alla kvinnor till cellprov – kanske av rädsla av olika slag, kanske av okunskap. Detta är ett bekymmer, då kvinnors liv och hälsa står på spel.

Numera finns möjlighet att i stället testa hur hög förekomst av HPV-virus som kvinnor har genom att föra in en tops i underlivet. De kvinnor som har förhöjt HPV-virus kallas därefter till gynekologisk undersökning. Denna typ av test är fullt möjligt att genomföra själv i hemmiljö, eller om man hellre vill få det gjort inom sjukvården. Nu väntar vi ivrigt på att detta förenklade sätt att upptäcka risk för livmoderhalscancer införs i Region Kronoberg på det nya året 2022.

Det handlar om att nå fler kvinnor med ett enkelt självtest och att rädda fler kvinnors liv än tidigare. Vi längtar och ser fram emot både möjligheten att testa själv och att regeringen anslår medel till att utrota livmoderhalscancer. Tänk att det går! Att gåtan lösts mot en cancerform – och att det är en cancer som hittills drabbar många kvinnor.

Britt-Louise Berndtsson, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden

Angelica Karlsson, ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden

Ann-Christin Norlander, ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden

För Centerpartiet i Region Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons