Annons

Uppvidinge - bästa skolkommun 2018?

Vi måste gemensamt jobba för att lyfta Uppvidinge som skolkommun. Det visar Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun 2017. Uppvidinge hamnar långt ned i rankningen, först på plats 254 bland landets 290 kommuner. Det är visserligen 5 platser bättre än förra året men fortfarande ett uselt resultat. Vi kan bättre.
Publicerad 9 oktober 2017
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Vi lärare är nyckeln till att förbättra elevernas kunskapsresultat. Uppvidinge har duktiga lärare och skolledare med stort driv och engagemang, men skolan i Uppvidinge måste prioriteras högre.

Det som skiljer vår kommun från de topplacerade kommunerna i rankingen är att där har kommunledningarna på allvar bestämt sig för att sätta skolan först. Det borde vi i Uppvidinge också kunna göra.

Annons

För det första behöver vi lärare få en rimlig arbetsbelastning. Får vi ägna oss mer åt elevernas lärande, så kommer resultaten att bli bättre. Vi lärare ska inte tvingas vara rastvakter och administratörer. Rensa bort all onödig administration som bara stjäl lärartid från eleverna idag. Vi ska heller inte få en ökad arbetsbelastning på grund av att de som bestämmer inte inser nyttan och nödvändigheten med studiehandledning och modersmålsundervisning. Låt oss lärare vare lärare och se till att vi har möjligheterna att ge eleverna det som de har rätt till, helt enkelt.

I kriteriet ”friska lärare” har Uppvidinge sjunkit från plats 1 (2016) till plats 185 (2017). Det är dags att ta krafttag för arbetsmiljön och arbetsbelastningen för de lärare och skolledare som verkar i Uppvidinge.

I kriteriet ”utbildade lärare” har Uppvidinge sjunkit från plats 218 till 258. Vi i Lärarförbundet Uppvidinge efterfrågar en handlingsplan för hur kommunen både ska behålla de lärare som finns och rekrytera nya medarbetare. En satsning på de obehöriga lärarna som finns genom bra erbjudanden om utbildning vore också ett lyft för kommunen.

Vi ser fram emot att tillsammans med Uppvidinge jobba för att vi nästa år ska bli Bästa skolkommun.

Carola Therner, Lärarförbundet Uppvidinge

Annons
Annons
Annons
Annons