Annons

Våga vara en medmänniska

Centerpartiet i Älmhult har motionerat om "Huskurage" som belyser våld i nära relationer. Det är en viktig motion. Andemeningen är att om du misstänker att någon blir misshandlad i sitt hem – reagera.
Älmhult • Publicerad 12 mars 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Jag vill med denna insändare tacka Centerpartiet i Älmhult för en motion om ”Huskurage” som belyser våld i nära relationer. Andemeningen är att om du misstänker att någon blir misshandlad i sitt hem – reagera.

Varje år dödas 20 personer av sin nuvarande eller före detta partner och idag lever uppskattningsvis 200 000 barn i ett hem där det förekommer våld. Det ger mig rysningar. Alla barn har rätt att känna sig trygga på den plats de kallar hemma.

Annons

Huskurage handlar om att vara en medmänniska, det handlar om att få upp ögonen om våld i nära relationer och i hemmen. När vi diskuterat vad huskurage är så finns en rädsla över att knacka på när det pågår en misshandel. Jag har stor förståelse för det och om man är rädd, men det går även att agera genom att ringa polisen eller störningsjouren. Eller banka på och springa därifrån.

För några år sedan så frågade en kollega mig om jag fick stryk hemma. Jag blev ställd av frågan, för så var inte fallet, men när jag tänkte efter så blev jag tacksam att han vågade fråga. Jag har under åren haft flera arbetskamrater som blivit misshandlade i sina hem. Jag har fler än en gång varit med om att en kollega försvunnit - det har visat sig att de tvingats ta in på kvinnojourer för att de blivit misshandlade hemma. En av kvinnorna umgicks jag privat med och jag hade så svårt att förstå att hennes trevliga man i själva verket slog henne.

För att komma åt våld i nära relationer så måste vi arbeta på flera sätt och detta är ett av dem. Våga agera, våga fråga, var en medmänniska.

Eva Ballovarre (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Älmhult

Annons
Annons
Annons
Annons