Annons

Valet och barnbarnen

Jag har skött barnbarnen i sommar och då naturligt tänkt på deras kommande liv. De har inte rösträtt ännu men valfrågorna inför 11/9 borde handla om deras framtid. Hoten är överhängande; skenande temperaturökning med åtföljande svält och massiva flyktingströmmar, utrotning av jordens djur och växter, kärnvapenkrig/reaktorhaveri med radioaktivt globalt nedfall och ett digitalt kontrollsamhälle i händerna på diktatorer och affärsmän.
Debatt • Publicerad 12 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bengt Järhult tycker det är bisarrt att brottsligheten är största valfrågan inför höstens val.
Bengt Järhult tycker det är bisarrt att brottsligheten är största valfrågan inför höstens val.Foto: Johan Nilsson/TT

Men vilket är politikens fokus? Marknadstänkandet har nu ätit sig in i politiken. Det har redan förstört förutsättningarna för en likvärdig skola för alla och är på god väg att göra samma sak med vården. Väljarna ses som kunder, inte ansvarstagande medborgare. Politikerna har blivit försäljare av kortsiktiga, populistiska budskap nästan helt utan långsiktigt ansvarstagande för mina barnbarns framtid.

Med medias benägna hjälp har svenska folket skrämts upp och sätter brottsligheten som första valfråga. Det är bisarrt. Rädda människor kan manipuleras politiskt och kommersiellt. Våldsbrotten minskar och idag är dödligt våld mindre förekommande än för 30 år sedan. På många områden minskar kriminaliteten. Det är ett allvarligt problem att gängmedlemmar skjuter ihjäl varandra men inget talar för att politikernas upptrissade strafftänkande i någon högre grad påverkar utvecklingen. Forskning talar emot. Politikernas falska lösningar haglar inför valet.

Annons

Det är sociala insatser, ekonomisk utjämning människor emellan, arbete till alla och avveckling av bostadssegregationen som minskar brott och hindrar nyrekrytering till gäng. Nästan ingenting har gjorts på dessa områden som kräver 100-tals miljarder årligen i offentliga investeringar. Istället har Sverige dragits isär och blivit ett utpräglat klassamhälle. Antalet miljardärer i Sverige står i klass med Rysslands oligarker. Inför mina barnbarns ödesfrågor är svensk politisk debatt närmast kriminell.

Det är förståeligt att folk sätter sjukvården som andra viktigaste punkt inför valet. Men jag kan knappast rekommendera mina barnbarn att bosätta sig i Kronoberg. Här är primärvården, basen försummad och alla ägg har lagts i samma korg, på ett nytt onödigt sjukhus i Räppe. Det är redan dubbelt så dyrt som sas från början och med explosionsartade byggnadskostnader senaste året kommer notan sannolikt hamna på minst 15 miljarder. I kristider som nu kan skattekraften vika och de anställdas pensioner är redan intecknade. Massiva personalneddragningar förestår.

Handläggningen är ett skräckexempel på hur politisk makt kan missbrukas. Inte ett ord före valet 2018 om något nytt sjukhus. Inköpta vinklade konsultrapporter och anställning av byggherren skedde innan fullmäktigebeslutet togs. Inte heller i valet 2022 kommer väljarna få ta ställning. Regionens politiker och tjänstemän har vuxit ihop till en självutnämnd elit. Enligt Novus vet knappt 50 procent av svenskarna vem som styr sjukvården eller vilket parti som styr i regionen där de bor. Och eliten har inte gjort något för att skapa kunskap och en demokratisk förankring hos kronobergarna. Hur ska väljarna kunna utkräva ansvar om de inte vet vem som har detta ansvar?

Miljö och långsiktig hållbarhet, som borde ha förstaplats inför valet, har manövrerats ut i den populistiska valrörelsen. Sorgligt, då alla andra frågor inte har någon betydelse när de biologiska grunderna havererar. Sorgligt att denna sommar knappt se svalor längre och det är bara början på en framtid, då jorden brinner upp, Amazonas har förvandlats till grässlätt och insekter och andra djurs utdöende gjort att fågelsången definitivt har tystnat.

Vad är det för värld min generation lämnar efter sig till barnbarnen? Varför vågar våra politiker inte ta i de riktigt stora frågorna?

Bengt Järhult, läkare, Ryd

”Vad är det för värld min generation lämnar efter sig till barnbarnen? Varför vågar våra politiker inte ta i de riktigt stora frågorna?”
Annons
Annons
Annons
Annons