Annons

Vänstern bluffar om valfriheten inom välfärden

Mycket kan sägas om Vänsterpartiets politik inom vård, skola och omsorg. Men att säga det som Eva-Britt Svensson (V) gör i en debattartikel den 28 februari är inget annat än en lögn. Måhända kan det vara ren okunskap eller handlar det de facto om ideologi?
Replik • Publicerad 3 mars 2018
Foto: Pontus Lundahl/TT

Hon säger sig vilja behålla medborgarnas valfrihet. Men samtidigt döljer hon viktiga fakta vad gäller liggande förslag om ett vinsttak för välfärdsföretag. Skulle förslaget gå igenom kommer företagen inte att kunna bygga upp egna buffertar för att möta dåliga år med goda år. Att investera och utveckla ny verksamhet kommer också att bli omöjligt. Friskolor som i slutet av året har en god kassa får endast behålla en vinst motsvarande en halv skolpeng. Överskrider man detta blir man av med sina tillstånd. Det tycker vi är helt absurt.

Vänsterpartiets politik är inte bara ett angrepp på företagare utan även på de människor som har valt dessa alternativ för att få kvalitativ vård, omsorg och utbildning. Många har också valt att jobba i dessa företag för att kunna få utlopp för sin kreativitet och utveckla verksamheten. Vad säger Eva-Britt Svensson till alla dem i Växjö som drabbas av hennes politik?

Annons

I vänsterns och Eva-Britts värld existerar bara större företag som Academedia, Attendo och Capio. Det hon inte nämner är alla de mindre välfärdsföretag – till exempel över 700 små friskolor - som kommer att drabbas extra hårt av Vänsterns välfärdsförslag. Om alla dessa bolag av V bedöms som oseriösa så ska de bort. Vi har svårt att förstå hur en sådan politik främjar valfrihet och alternativ.

Som företrädare för ett parti som förespråkar företagande, entreprenörskap och valfrihet inom välfärden vill vi kraftfullt avvisa en politik som inskränker människors frihet och självbestämmande. Sverige och Växjö behöver inte färre företag och företagsamma människor – snarare fler också inom välfärden.

Historien visar att en sådan inriktning genererar både ökad välfärd och livskraftiga företag. Och det gagnar väl alla - eller hur, Eva-Britt Svensson?

Per Schöldberg (C), Claes Bromander (C)

Annons
Annons
Annons
Annons