Annons

Vapenexporten till diktaturer måste stoppas

Det var en framgång för bland andra Liberalerna, då januariöverenskommelsen mellan L, C och S/MP-regeringen innebar att vapenexporten till Saudiarabien och andra krigförande länder i Jemen skulle stoppas.
Debatt • Publicerad 10 maj 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gunnar Nordmark (L) skriver att Liberalerna vill att regeringen följer januariöverenskommelsen och stoppar all vapenexport till Saudiarabien och dess allierade i Jemenkriget.
Gunnar Nordmark (L) skriver att Liberalerna vill att regeringen följer januariöverenskommelsen och stoppar all vapenexport till Saudiarabien och dess allierade i Jemenkriget.Foto: Lena Gunnarsson

Inbördeskriget i Jemen är en av dagens största humanitära katastrofer. Saudiarabien leder en koalition av stater, som slåss på den jemenitiska regeringens sida. Samtliga dessa stater är mer eller mindre hårdföra diktaturer. Sedan konflikten startade 2014 har mer än 100 000 människor dödats och 60 000 skadats till följd av krigshandlingar. 85 000 barn beräknas ha svultit ihjäl på grund av kriget.

23 mars dödades sju personer, fyra av dem barn då den saudiskledda alliansen bombade ett sjukhus. Under 2018 dog i genomsnitt 37 barn i månaden av olika krigshandlingar. Av Jemens 25 miljoner innevånare är 80 procent i behov av hjälp utifrån för att överleva.

Annons

Liberalerna vill stoppa all vapenexport till Saudiarabien och dess allierade i Jemenkriget och det har redan Tyskland, Finland, Danmark och Norge helt eller delvis gjort. EU-parlamentet har flera gånger uppmanat EU:s medlemsländer att stoppa vapenexporten till länder som deltar i Jemen-kriget. Den amerikanska kongressen har dragit bort sitt stöd till den saudiledda koalitionen, men i Sverige vill S att vapenexport till dessa länder ska kunna fortsätta, i form av så kallade följdleveranser.

Vi Liberaler anser att nu får det vara slut på att svensk vapenindustri fortsätter att profitera på ett av samtidens mest förfärliga krig. Socialdemokraterna måste sluta bromsa, när det gäller att stoppa vapenexporten till en av världens hårdaste diktaturer, en diktatur som dessutom direkt eller indirekt tillåter finansiering av terrorister.

Liberalerna vill att regeringen följer januariöverenskommelsen och stoppar all vapenexport till Saudiarabien och dess allierade i Jemenkriget.

Liberalerna vill att EU-parlamentet fortsätter att arbeta för, att alla EU:s medlemsländer sätter stopp för vapenexport till länder som deltar i det jemenitiska inbördeskriget.

Sverige och andra EU-länder ska inte exportera vapen till diktaturer.

Gunnar Nordmark, ordförande Liberalerna Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons