Annons

Var finns Sveriges Justin Trudeau?

Förra veckan gick startskottet för högtiden Ramadan som uppmärksammas av muslimer runt om i hela världen. Från soluppgång till solnedgång avstår den fastande från mat och dryck.
Debatt • Publicerad 22 maj 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det hade varit oerhört uppskattat av muslimer i Sverige att höra Stefan Löfven säga något liknande det Kanadas muslimer fick höra av landets ledande person”, skriver Ismail Abuhelal.
”Det hade varit oerhört uppskattat av muslimer i Sverige att höra Stefan Löfven säga något liknande det Kanadas muslimer fick höra av landets ledande person”, skriver Ismail Abuhelal.Foto: Erik Mårtensson/TT

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har i ett klipp på Youtube gått ut och önskat muslimer i Kanada och världen över en fin ramadan, han inleder dessutom sitt tal med orden ”salamalykum” som betyder ”frid vare med er” för att sedan kortfattat tala lite om varför man fastar och vad fastan har för betydelse för muslimer.

Klippet är inte längre än någon minut men intrycket består för alltid av att en premiärminister uttalar sig på ett så fint sätt om en stor minoritetsgrupp. Detta speciellt för oss muslimer som lever i ett västerländskt samhälle.

Annons

Sverige påstår sig vara ett tolerant samhälle som accepterar olikheter, men när Ramadan börjar för Sveriges största minoritetsgrupp med över 500 000 utövare i Sverige och med en köpkraft som motsvarar över en miljard kronor bara under månaden ramadan. Då lyser svenska politikers lyckönskningar med sin frånvaro.

Det hade varit oerhört uppskattat av muslimer i Sverige att höra Stefan Löfven säga något liknande det Kanadas muslimer fick höra av landets ledande person.

Ismail Abuhelal, ordförande stiftelsen Växjö muslimer

Annons
Annons
Annons
Annons