Annons

Varför låter vi historien återupprepa sig?

Under hela mitt liv har det berättats om andra världskriget och de fruktansvärda händelser som utspelades innan, under och efter kriget. Hemma i barndomshemmet, genom skolundervisningen, på tv och radio, i tidningar, i böcker och i spel. Överallt har vi blivit påminda om krigets hemskheter.
Debatt • Publicerad 8 mars 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demonstrationer mot Putin i Belgrad i helgen.
Demonstrationer mot Putin i Belgrad i helgen.Foto: Marko Drobnjakovic

Något som genomsyrat i princip allt är frågan hur vi kunde låta det ske, men främst att vi inte får låta det ske igen. Aldrig mer!

Väldigt ofta hamnar premiärminister Neville Chamberlain i centrum för kritiken och det är då främst eftergiftspolitiken som han fått stå till svars för. Hur kunde vi låta det gå så långt och hur kunde vi så godtroget svälja Hitlers lögner om fred i Europa?

Annons

Varför reagerade inte omvärlden 1936 när Hitler ockuperade Rhenlandet för att ”skydda” den tysktalande befolkningen? Varför agerade ingen när nazisterna i mars 1938 tågade in i Österrike för att ”rädda” de tysktalande österrikarna?

Storbritannien och Frankrike tvingade 1938 Tjeckoslovakien att mot sin vilja avstå Sudetområdet till förmån för Tyskland. Anledningen var att det bodde tyskar där.

Efter att premiärminister Chamberlain kommit hem från Münchenkonferensen myntade han de bevingade orden ”peace for our time”.

Mindre än ett år senare stod Europa i brand..

Vladimir Putin bedriver i detta nu ett fruktansvärt krig mot Ukraina, allt i syftet att ”rädda” de rysktalande ukrainare som bor i den suveräna staten Ukraina.

Omvärlden tittar på och lovar helt verklighetsfrånvänt inför världens kameror att ”inte skicka trupper till Ukraina”, trots att det är precis vad Ukraina behöver. Under tiden fortsätter Ryssland sitt korståg.

Om vi nu under de 83 åren som passerat sedan andra världskriget bröt ut lovat varandra att inte låta det ske igen, då borde vi inte låta Ukraina falla. Vi borde tvärtom tillsammans slå vakt om friheten, demokratin och suveräna staters rätt att existera.

Vad är Vladimir Putins nästa steg?

Om han bestämmer sig för att ”skydda” den rysktalande befolkningen i Moldavien, kommer omvärlden då agera?

Om Vladimir Putin ger sig själv rätten att ”rädda” den rysktalande befolkningen i Georgien, kommer omvärlden då agera?

Annons

Svåra frågor har inga enkla svar, men jag frågar ännu en gång: Varför låter vi historien återupprepa sig?

Hade vi inte kommit överens om att inte låta det ske igen?

Christoffer Nordmark (M)

Annons
Annons
Annons
Annons