Annons

Värna det svenska skogsbruket

Förutsättningarna för att bruka skog effektivt och skydda biologisk mångfald äventyras på EU-nivå. Vi moderater arbetar därför för att stoppa krav och regler som försvårar för det svenska skogsbruket och utmanar det svenska självbestämmandet, skriver Europaparlamentariker Jessica Polfjärd och Sofia Stynsberg, Norra Moderaterna Växjö kommun.
Debatt • Publicerad 8 juli 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det aktiva svenska skogsbruket måste värnas, nationellt och i Europapolitiken. Vårt skogsbruk är en förutsättning för jobb och tillväxt samt bidrar till förnybar energi, som är avgörande för att minska utsläppen. Dessvärre finns starka krafter som vill begränsa skogsbruket. De negativa effekterna det skulle få för ekonomin och klimatet är svåra att överdriva.

Sveriges yta består till två tredjedelar av skog. Det är en fantastisk resurs som även är en del av vår kultur. Sverige har också visat att det faktiskt går att bruka skog ­effektivt och samtidigt skydda biologisk mångfald.

Annons

Förutsättningarna för detta äventyras nu på EU-nivå. Vi moderater arbetar därför för att stoppa krav och regler som försvårar för det svenska skogsbruket och utmanar det svenska självbestämmandet.

Nu väntar ännu en strid till följd av en ny strategi för biologisk mångfald. Där föreslås att 30 procent av all natur i EU ska skyddas, vilket innebär att mindre andel skog kan brukas.

Vi kommer därför kräva mer balans vad gäller möjligheterna att kombinera ett aktivt skogsbruk med ett bevarande av den biologiska mångfalden. Mer skogsmark ska inte undantas från produktion i Sverige.

Samtidigt måste skogsnäringen i Sverige ges bättre förutsättningar att klara nya pålagor från EU.

I dag kan andelen skyddad natur redovisas på olika sätt. Svenska myndigheter använder sig tyvärr av en snäv redovisningsmetod som enbart inkluderar formellt skyddade områden. Sverige rapporterar därför att vi enbart skyddar 14,5 procent av Sveriges areal. Att jämföra med exempelvis Tyskland, som utifrån en annan redovisningsmetod, rapporterar att de skyddar 37 procent av sin natur. Skulle Sverige göra på samma sätt så skulle vi i stället skydda 58 procent av vår natur, enligt LRF.

Svenska myndigheter måste börja använda redovisningsmetoder som inte i onödan försämrar för brukande av skog. Det skulle utgöra ett viktigt steg – för svensk ekonomi och den gröna omställningen.

Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker

Sofia Stynsberg (M), Norra Moderaterna Växjö kommun

Annons
Annons
Annons
Annons