Annons

Växjö kommun behöver Vidingehem

Den senaste veckan har det blivit känt för oss och för Växjö kommuns invånare att den blågröna majoriteten tänker slå ihop kommunens bostadsbolag och spara 20 miljoner kronor under de närmsta två åren.
Växjö kommun har nu två välfungerande bostadsbolag som är specialiserade på olika saker. Växjöbostäder bygger i staden och Vidingehem bygger i tätorterna samt i Växjö stads utkanter.
Debatt • Publicerad 4 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För Socialdemokraterna är Vidingehem ett viktigt bolag”, skriver Malin Lauber (S) och Tomas Thornell (S).
”För Socialdemokraterna är Vidingehem ett viktigt bolag”, skriver Malin Lauber (S) och Tomas Thornell (S).Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vidingehem bygger och har byggt hyresrätter där i stort sett inga privata företag bygger lägenheter – Ingelstad, Gemla, Rottne, Braås samt på Östra Lugnet. Man har även planer för byggnation i Lammhult och Åryd med mera. Bolaget bygger dessutom billigare än Växjöbostäder genom att använda det statliga Investeringsstödet som införts av den socialdemokratiskt ledda regeringen. Detta innebär lägre hyror för hyresgästen.

Trots att man den senaste tiden har byggt mer än på mycket lång tid så hävdar den moderatledda majoriteten att företaget inte fungerar. Socialdemokraterna hävdar bestämt motsatsen, men ser att det under den förra mandatperioden fanns problem i bolaget. Problem, som vi menar till stor del, berodde på Moderaternas oförmåga att leda bolaget. Nu däremot har Vidingehem en väl fungerande styrelse, med en ordförande från Centerpartiet och en vice ordförande från Socialdemokraterna. Tillsammans har de drivit bolaget till framgångar och har gett Växjö kommuns mindre tätorter ett lyft. Det vore olyckligt om detta arbete bromsas eller i värsta fall helt upphör. Eftersom bolaget har fungerat så väl så blev vi socialdemokrater extra förvånade när det visar sig att Centerpartiet har gått med på den här sammanslagningen, som med stor sannolikhet kommer leda till Vidingehems, i dess nuvarande form, avveckling. Vi trodde att Centerpartiet i Växjö kommun skulle stå upp för kommunens tätorter samt landsbygden. På vilka andra sätt kommer landsbygden behöva ta stryk? Vad står på tur?

Annons

Socialdemokraterna står upp för alla kommunens invånare, oavsett om man bor i staden, i de mindre tätorterna eller på landsbygden. För Socialdemokraterna är Vidingehem ett viktigt bolag. Vi är övertygade om att bolaget även är viktigt för många kommuninvånare. Det är ett bolag som ligger nära sina hyresgäster. Det är enkelt att få tag i en ansvarig person om något strular och företaget tar ett socialt ansvar i kommunen.

Den här sammanslagningen är fortfarande bara ett förslag och det är inte för sent att stoppa det. Vi hoppas att den blågröna majoriteten, framför allt ligger vårt hopp hos Centerpartiet, tar sitt förnuft till fånga och röstar emot detta förslag. Det tänker Socialdemokraterna göra! Låt det goda samarbetet som finns mellan den centerpartistiska ordföranden och den socialdemokratiska vice ordföranden i Vidingehem få fortsätta. Socialdemokraterna vill fortsätta utveckla tätorterna och ta till vara på det stora engagemanget, de goda krafterna och det rika näringslivet som finns där.

Malin Lauber, kommunalråd i opposition (S)

Tomas Thornell, kommunalråd i opposition (S)

”Vi trodde att Centerpartiet i Växjö kommun skulle stå upp för kommunens tätorter samt landsbygden. På vilka andra sätt kommer landsbygden behöva ta stryk?”
Annons
Annons
Annons
Annons