Annons

Vem ska betala för nya kärnkraftverk?

Lyssnade på Lennart Söder, energiforskare KTH om kärnkraften. Det är en extremt dyr lösning att bygga nya kärnkraftverk.
Insändare • Publicerad 4 augusti 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ringhals 2 med Ringhals 1 i bakgrunden.
Ringhals 2 med Ringhals 1 i bakgrunden.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Dom som byggs i Europa kostar 100 till 200 miljarder att bygga. SD M och KD går till val på att bygga nya kärnkraftverk för att trygga elförsörjningen och att få billig el. Men som forskaren och experten Söder frågade, vem skall betala bygget? Kunderna, vi alltså förmodar man ju och då blir det dyrt för oss konsumenter.

Vi har ju ett varnande exempel i vårt grannland Finland. Deras bygge av Olkiluoto 3 startade 2005. Var tänkt att driftsättas 2009. Blev inte klart förrän i slutet på 2021. Beräknad kostnad 2005 var 33 miljarder. Slutsumman blev minst 87 miljarder.

Annons

Jag skulle vilja ha ett svar från Åkesson, Kristersson och Busch vem som skall betala verken och hur vi löser elproduktionen under tiden kärnkraften byggs. Alltså dom närmaste 10-20 åren.

Jonny Bergstrand

”Jag skulle vilja ha ett svar från Åkesson, Kristersson och Busch vem som skall betala verken och hur vi löser elproduktionen under tiden kärnkraften byggs.”
Annons
Annons
Annons
Annons