Annons

Vi önskar alla en hållbar klimatjul – och har en önskelista till politikerna!

Vi i Fridays for Future önskar alla smålänningar och andra människor på jorden en god och glad klimatjul.
Vi alla bör se till att vår konsumtion under julen blir hållbar och visa varandra omtanke.
Det gäller också att alla politikerna ser till att deras budgetar blir klimatsmarta bland annat genom skatt på utsläpp. Vi har en önskelista till politikerna.
Debatt • Publicerad 17 december 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Nilsson/TT

Julen är en viktig ljus högtid, där gemenskapen bör prioriteras framför konsumtionen. Det finns goda möjligheter att tänka på miljöfrågorna och visa varandra omtanke.

Det är helt möjligt, klokt och kärleksfullt att ge varandra julgåvor, som inte resulterar i stora utsläpp av koldioxid. Det gäller till exempel att köpa begagnade böcker, kläder, leksaker, prydnader och skivor på platser som exempelvis Erikshjälpen och Röda korset.

Annons

Laga gärna och ge bort kläder som du har slutat att använda.

Andra bra julklappar är att skänka gåvor till välgörande ändamål. Det kan gälla till exempel till Naturskyddsföreningen, Rädda barnen och många fler.

Tänd gärna fler levande ljus och färre elektriska.

En del i omtanken är att bjuda varandra på ekologisk mat. Ett grönt julbord kan vara jättegott och dessutom nyttigt. Försök gärna få tag på en skinka från ett vildsvin i stället för en gris i fångenskap.

Det är viktigt att vi träffas i jul och när vi ska göra det bör vi köra så lite bil som möjligt med fossila bränslen. Att cykla och gå kan vara svårt i snön, men bussarna och tågen brukar ta sig fram även vid juletid.

Politikerna har stora möjligheter att ge oss en god klimatjul. Här är vår önskelista till politikerna i Växjö kommun:

• Se till att era kollegor i riksdagen dels höjer de nationella klimatmålen, men även stoppar den nyligen antagna blåbruna budgeten, som kommer att slå hårt mot klimatet.

• När ni själva ska anta nästa budget se till att den så snabbt som möjligt stoppar alla utsläpp från kommunens verksamhet och samtidigt gör det möjligt för invånarna att cykla mer och köra mindre bil.

• Stoppa subventionerna till flygplatsen i Växjö.

• Se till att stoppa biltrafiken på gågatorna i Växjö efter klockan 11.00. Det skulle inte bara minska utsläppen utan också öka trivseln i centrum.

Annons

• Se till att snöröjningen fungerar, så att det blir möjligt att gå och cykla i staden.

• Stoppa planerna på att förstöra naturen och öka utsläppen vid Fagrabäcksrondellen.

• Gör det billigare att åka med kollektivtrafiken, särskilt för ungdomar och pensionärer.

• Utlys klimatnödläge.

Fredagen den 17 december klockan 15 planerar vi en aktion för en hållbar jul i Växjö centrum. Bland talarna märks sångaren Stefan Sundström.

För Fridays for Future i Växjö

Robert Armblad, Olle Kjellin, Kristina Törnblom, Jonas Strand, Helénè Svenberg, Lars Edqvist

Annons
Annons
Annons
Annons