Annons

Vi sätter äldres välfärd framför stora skattesänkningar

Vi socialdemokrater sätter välfärden främst. Därför är det framförallt där vi vill satsa våra gemensamma resurser – inte på stora skattesänkningar.
Insändare • Publicerad 11 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Äldreomsorgen behöver mer än bara mer resurser, skriver debattskribenterna.
Äldreomsorgen behöver mer än bara mer resurser, skriver debattskribenterna.Foto: Pontus Lundahl/TT

När covid-19-pandemin slog in över landet i våras så blottade den också revor i välfärden. Främst inom äldreomsorgen, med oacceptabelt höga dödstal som följd. Allt för länge har äldreomsorgen fått stå tillbaka i kommunernas budgetprioriteringar. Samtidigt har ”valfrihetsreformer” och marknadstänk lett till att allt fler personal inom omsorgen fått otrygga anställningar, springvikariat och orimliga arbetsvillkor. Här krävs ett nytänkande.

Den S-ledda regeringen har lagt en historiskt expansiv budget på 105 miljarder kronor i reformer. Kommuner och regioner får ökade generella statsbidrag med tio miljarder (utöver de 12,5 miljarder som redan var annonserade). Ytterligare fyra miljarder viks för en satsning på äldreomsorgen och därutöver fyra miljarder till ett förstärkt ”äldreomsorgslyft” för att personal i omsorgen ska få bättre utbildning och kompetens. Det är en historiskt stor satsning riktad till omsorgen om våra äldre.

Annons

Men äldreomsorgen måste få mer än bara nya resurser. Vi måste också uppvärdera den på olika sätt. Hela verksamheten behöver göra den resa som barnomsorgen gjort de senaste åren, mot en tydligare professionalisering. Utbildningskraven ska höjas, undersköterska ska bli en skyddad yrkestitel och lönen ska höjas. Att ta hand om våra äldre är ett viktigt arbete och det måste avspeglas i lön och arbetsvillkor.

Man skulle vilja tro att alla är överens om detta, men nej. Det högerkonservativa blocket må tala vackert om välfärden men deras skattesänkarpolitik vore rent förödande för äldreomsorg, vård och skola. Vi socialdemokrater står upp för välfärden i alla väder, alla dagar i veckan, året om – och är villiga att prioritera därefter.

När pandemin en gång är över ska vi inte gå tillbaka till den situation vi hade innan. Vi ska bygga något nytt – ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Julia Berg (S), 2:e vice ordförande omsorgsnämnden i Växjö

Håkan Bengtsson (S), 2:e vice ordförande socialnämnden i Ljungby

Lars Ingvert (S), 2:e vice ordförande socialnämnden i Älmhult

Lars-Olof Petersson (S), ordförande omsorgsnämnden i Alvesta

Magnus Carlberg (S), ordförande vård -och omsorgsnämnden i Tingsryd

Joakim Reimerstam (S), vice ordförande socialnämnden i Markaryd

Joachim Danielsson (S), ordförande socialnämnden i Lessebo

Annons

Lars-Erik Hammarström (S), ordförande socialnämnden i Uppvidinge

”Det högerkonservativa blocket må tala vackert om välfärden men deras skattesänkarpolitik vore rent förödande för äldreomsorg, vård och skola.”
Annons
Annons
Annons
Annons