Viktiga satsningar för svensk skola
I Tidöavtalet finns viktiga satsningar för svensk skola. Tryggheten och arbetsron ska förbättras. Läraryrkets status ska höjas och arbetsvillkoren förbättras så att fler blir lärare och fler stannar i yrket. Kunskapsresultatet ska förbättras för alla elever. Både de elever som behöver extra stöd och de elever som behöver utmanas mer ska få den hjälp de behöver.
För att ambitionerna ska bli verklighet har ett gediget program tagits fram och börjat verkställas. Under 2023 satsar vi bland annat:
• 600 miljoner kronor för att öka tillgången till speciallärare, specialpedagogiska insatser och särskilda undervisningsgrupper.
• 685 miljoner kronor för att öka tillgången till läromedel av hög kvalitet.
• 100 miljoner kronor för att kunna erbjuda lovskola även till yngre elever än tidigare.
• På en ny kortare kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) för akademiker i syfte att få fler akademiker att söka till läraryrket.
• Att stärka kvaliteten i den verksamhetsförlagda utbildningen i lärarutbildningarna genom övningsskolor.
• Ett ökat anslag till Läslyftet med 5 miljoner kronor.
Vi är inte nöjda där. Vi kommer fortsätta göra viktiga satsningar på svensk skola för att fler elever ska gå ut årskurs 9 med tillräckliga kunskaper, för att fler ska vilja utbilda sig och stanna inom läraryrket och för att skolpersonal och elever varje dag ska kunna gå till en trygg skola med god arbetsro.
Anton Olsson (M), oppositionsråd i Växjö Kommun
Josefin Malmqvist (M), utbildningspolitisk talesperson
Oliver Rosengren (M), riksdagsledamot för Kronobergs län
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.