Annons
Nyheter

Vi satsar på skolan

 För att kunna göra upplysta val behöver elever tillgång till duktiga och inspirerande vägledare som hjälper dem att hitta en studieplats, praktikplats eller lärlingsplats där de kommer till sin rätt. Regeringen gör nu den största kompetenssatsningen på SYV som gjorts under hela 2000-talet, skriver Tomas Tobé (M), ordförande i Utbildningsutskottet och Birger Schwalm (M), ledamot i Skol-och barnomsorgsnämnden i Växjö kommun.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2012
För att utveckla den svenska skolan måste vi lyssna på elever, lärare och föräldrar.
För att utveckla den svenska skolan måste vi lyssna på elever, lärare och föräldrar.Foto: janerik henriksson scanpix

 Att förbättra kvaliteten i skolan och se till att alla barn och ungdomar får en bra start i livet är en av Alliansens viktigaste prioriteringar. Därför är det otroligt viktigt att nu göra ytterligare satsningar på utbildningsområdet. Alliansen har tagit ansvar för statens finanser och därför kan vi nu, till skillnad för stora delar av övriga Europa, välja att investera för framtiden.

Alliansen har förändrat gymnasieskolan med nya program, mer fokus på yrkesfärdigheter och högre kvalitet. Ett av beskeden i budgeten är 895 miljoner kronor extra som gäller under omställningstiden när den nya gymnasieskolan löper parallellt med den gamla. Under den tiden måste lärarna hantera två system på samma gång och då behöver kommunerna mer resurser. Då får lärarna både tid och möjlighet att sätta sig in ordentligt i de nya och förbättrade kursplanerna och betygskriterierna.

Annons

Vi gör dessutom ett flertal satsningar på att kompetensutveckla personalen i skolan. Ett problem som många pekar på är att för få lärare får den kontinuerliga kompetensutveckling de behöver. Vår nya satsning riktar sig speciellt mot yrkeslärare som ofta har en annan yrkesbakgrund och därför behöver läsa kurser på högskolan för att bli behöriga. Nu kommer de att få möjlighet att läsa in de kurser de behöver under arbetstid.

En annan mycket viktig funktion som vi nu utvecklar är studie- och yrkesvägledning. För att kunna göra upplysta val behöver elever tillgång till duktiga och inspirerande vägledare som hjälper dem att hitta en studieplats, praktikplats eller lärlingsplats där de kommer till sin rätt. Regeringen gör nu den största kompetenssatsningen på SYV som gjorts under hela 2000-talet.

Just nu händer det mycket i vår omvärld. Inte minst skolforskningen har gjort stora landvinningar de senaste åren. Tyvärr är det inte våra svenska forskare som stått i centrum.

Vi har varit allt för dåliga på att inrikta vår pedagogiska forskning mot studier som kartlägger hur man förbättra resultaten i skolan. Den forskning som görs kommer dessutom sällan ut på skolorna för att diskuteras i lärar- lagen. Regeringen ökar därför anslagen till skolforskning med hela 40 miljoner kronor. Hälften går till att sprida den forskning som redan finns medan resten går till skolnära forskning och ett nytt ämnescentrum för lärare i naturvetenskap och matematik.

Skolan är just nu inne i ett stort antal förändringsprocesser som på sikt kommer visa sig vara nödvändiga. Samtidigt finns det ingen enskild reform eller förslag som över en natt kan lösa alla de problem som människor möter i skolan. Men som både rikspolitiker och lokalpolitiker måste vi vara beredda att fortsätta lyssna på elever, lärare och föräldrar för att tillsammans utveckla svensk skola.

Varje dag går över 2,5 miljoner barn, unga och vuxna till barnomsorg, skolan och vuxenutbildning. Det är för dem, och för att Sverige ska vara en konkurrenskraftig nation i framtiden, som vi satsar på skolan i dag.

Tomas Tobé (M), Birger Schwalm (M)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons