Annons
Nyheter

Forskare: "vi måste acceptera olikheter och egenheter"

Nyheter • Publicerad 2 december 2011

Det talas ständigt om social kompetens i arbetslivet. För alla är det inte självklart vad det här betyder. Jag tänker på personer med någon form av funktionshinder.

Ämnet var uppe när Sveriges neuropsykologer hade konferens i Växjö förra veckan. Personer med ADHD, Asperger, eller någon form av autismspektrumstörning har svårt att anpassa sig sig till det moderna, effektiva arbetslivet där alla ska förväntas uppträda på visst sätt.

Annons

Det förekommer att arbetsplatser inför hälsningsceremonier, det vill säga att man tvingas hälsa och vara glad. Det låter ju fint. Men för en person med en neuropsykiatrisk funktionsstörning kan detta vara direkt kränkande. Man klarar helt enkelt inte att titta någon i ögonen och ständigt le glatt.

Psykoanalytikern Ulf Ståhlberg, från Malmö, framhöll att vi måste acceptera olikheter och egenheter hos alla människor. Även i det hårt slimmade arbetslivet. Många undrar hur många udda och "kufiska" individer som sållas bort eller köps ut, eftersom de inte tillhör mittfåran.

Psykolog Bengt Persson, från Växjö, som forskar kring autism, talar om ett omänskligt arbetsliv. Det är människors olikheter som ger styrka och är av stort värde, menade Ståhlberg. Människor med dessa oförmågor har flera andra goda sidor som kan utnyttjas. Som stort fokus, ett brinnande intresse inom något visst område och de är pliktskyldiga.

I princip krävs det nästan någon diagnos för att omgivningen ska första. Men ska det vara så? Är det någon som har personlig erfarenhet? Hör av er till Inblick.

/Jan Bärtås

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons