Annons
Nyheter

Grannar anmäler varandras svartbyggen

Har du anmält grannens misstänkta svartbygge? I så fall är du långtifrån ensam. Runt om i landet ökar anmälningarna - och fler väljer att svara med en motanmälan. - Det är ju grannosämja, det är det allt bygger på, säger Robert Nyman, chef för byggverksamheten i Skellefteå.(TT)
Publicerad 2 februari 2019

I Linköpings kommun har antalet tillsynsärenden ökat drastiskt de senaste åren, vilket P4 Östergötland var först att rapportera om. Bakom ökningen ligger privatpersoner som i allt högre utsträckning tipsar kommunen om misstänkta bygglovsbrott, enligt Sebastian Monell, chef vid bygglovsavdelningen i Linköping.

””

Tendens över landet

Annons

TT:s rundringning visar att ökningen sker på flera håll i landet. I Malmö har antalet inkomna tillsynsärenden dubblerats sedan 2011. Även där är det vanligaste att anmälan kommer från en privatperson.

I Gävle kommun har man framför allt sett en ökning i antalet tillsynsärenden sedan det tillsatts mer resurser för arbetet. När fler ärenden klaras upp blir det också mer uppmärksamhet i lokala medier, vilket är en annan trolig förklaring till att fler människor anmäler, enligt Niklas Fridén, jurist i kommunen. Ännu en orsak är att de får in fler motanmälningar än tidigare.

””

"Bygger på grannosämja"

Även i Skellefteå är anmälningar från privatpersoner det vanligaste sättet för kommunen att få upp ögonen för ett ärende som bör utredas.

Robert Nyman poängterar att det rör sig om tungjobbade ärenden och att man absolut inte ska göra anmälningar utan fog för det.

””

"Folk säljer sina hus"

Eleonore Lind har länge arbetat som medlare med att försöka hjälpa grannar som har hamnat i bråk. Vid några tillfällen har hon medlat vid konflikter som har uppstått vid nya byggprojekt.

””

Bråk mellan grannar kan gå väldigt långt om det vill sig illa, det har Eleonore Lind fått erfara flera gånger.

””

TT: Hur ska man undvika bråk med grannen?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons